2012 року виповниться 600 років селу Космач Косівського району Івано-Франківської області — одному з найдавніших поселень Гуцульщини, перша письмова згадка про яке датується 1412 роком. Космач здавна є визнаним у світі центром народних мистецтв і ремесел. Водночас це одне із найбільших за кількістю населення та площею сіл в Україні. Тут було відкрито першу на Гуцульщині читальню «Просвіта». Нині у селі працює близько трьох тисяч майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, діє історико-краєзнавчий музей.
Зважаючи на історичну і культурну цінність Космача, Верховна Рада України прийняла постанову про урочисте відзначення його 600-річчя. Серед ювілейних заходів планується, зокрема, відкрити у цьому селі школу українського народного мистецтва з підготовки фахівців з художньої обробки деревини та металу, шкіри й хутра, вишивки, ткацтва, писанкарства. Національний банк виготовить ювілейну монету «600 років Космачу», а «Укрпошта» видасть серію поштових марок.
Як повідомили в Івано-Франківській ОДА, у плані ювілейних заходів також проведення у квітні 2012 року Всеукраїнського з’їзду писанкарів та виставка-ярмарок традиційної народної культури Гуцульщини.
Учасники фольклорного фестивалю «Великдень у Космачі».
Фото з архіву автора.