На завершальному пленарному тижні дев’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання пропонується до розгляду 102 питання, серед яких декілька чутливих — це, зокрема, законопроекти про ринок землі, про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства щодо строків звернення до суду, про об’єднання територіальних громад, про внутрішню торгівлю, шість законів із пропозиціями Президента. Окрім того, як повідомив на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Литвин, учора надійшов до парламенту з вето глави держави Митний кодекс. Голова Верховної Ради закликав до завершення сесії прийняти рішення щодо всіх законопроектів, які повернулися до парламенту із зауваженнями та пропозиціями Президента, внісши уточнення відповідно до Конституції. Цього тижня у парламенті також відбудеться чергове обрання і звільнення суддів — В. Литвин нагадав, що невдовзі відбудеться сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, а серед рекомендацій ПАРЄ — повністю усунути Верховну Раду в питаннях обрання та звільнення суддів. Але, з другого боку, в рекомендаціях ПАРЄ йдеться, що парламент слабо контролює діяльність суддівського корпусу, тож це питання має залишатися в полі уваги законодавців. У п’ятницю, 13 січня, відбудеться урочисте закриття дев’ятої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Над проблемою запровадження ринку землі профільний парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин працював навіть у святкові дні. До законопроекту надійшло 1037 депутатських поправок. Глава парламенту Володимир Литвин заявив: «Позиція Верховної Ради принципова — ринок землі запроваджується з 1 січня 2013 року».
Фракція Партії регіонів, за словами її лідера Олександра Єфремова, запропонувала перенести розгляд законопроектів про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а законопроект про підтримку сімей із дітьми поставити на розгляд на поточному тижні. Щодо законопроекту про ринок землі, то О. Єфремов заявив: «Складається враження, що після того, як із закону забрали норму, яка дозволяла приватизацію землі іноземцями, цей закон став неугодний усім». 
У свою чергу, В. Литвин повідомив, що після ще одного засідання профільного комітету буде скликано погоджувальну раду лідерів фракцій та голів парламентських комітетів щодо законопроекту про ринок землі.
Комуністи привернули увагу до того, що новий рік розпочали зі старими проблемами — досі не визначено ціну на російський газ, а закладена у держбюджеті-2012 ціна в 416 доларів лягає дуже тяжким тягарем на вітчизняну економіку. Комуністи запропонували заслухати під час години запитань до уряду інформацію міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка щодо ціни на газ. Цю пропозицію підтримали й представники інших фракцій, у тому числі й опозиційних.
Фракція Народної партії, повідомив її лідер Ігор Шаров, погодилася з главою парламенту, що не треба квапитися з ухваленням закону про ринок землі, а ретельно його доопрацювати. У газовому питанні І. Шаров застеріг: «Хочемо ми того чи ні, але в майбутньому матимемо об’єктивну ціну на газ. Переговорні процеси можуть затягнутись, але розвиток енергетичного сектору — в наших руках». 
Опозиція вкотре закликала припинити політичні репресії в Україні і вимагає поставити на четвер законопроект № 9533 щодо внесення змін до Кримінального кодексу України про гармонізацію національного законодавства із конвенцією ООН проти корупції, повідомив лідер фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін. Депутат також висловив заперечення проти ухвалення законопроекту № 9429 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. На думку опозиції, українські трубопроводи готують до передачі в чужу власність, а вищий законодавчий орган фактично втрачає контроль над цією сферою. Опозиція також виступає проти ухвалення закону про ринок землі в нинішній редакції і закликає ретельніше підійти до його розгляду, доопрацювати його в комітеті. 
Фракція «НУ—НС», повідомив Тарас Стецьків, виступає категорично проти розгляду двох законів — № 9429 та про ринок землі. 
Фракція «НУ—НС» також наполягає на скасуванні депутатських пільг та ухваленні парламентської постанови про заслуховування звіту Прем’єр-міністра України М. Азарова з приводу підписання 18 жовтня 2011 року Договору про зону вільної торгівлі у рамках Співдружності Незалежних Держав.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» вважає, що держава повинна мати переважне право на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а введення в дію закону про ринок землі може відбутися лише після проведення ретельного обліку земель та запровадження земельного кадастру. «Треба змінити ідеологію земельного закону, щоб українці не втратили землі, а держава могла контролювати її обіг». —  зазначив заступник голови групи Володимир Каплієнко.
Під час погоджувальної ради до будівлі на вулиці Грушевського, де вона тривала, намагалась увірватися група пікетувальників-студентів, які протестували проти ухвалення закону про вищу освіту в новій редакції й вимагали зустрічі з депутатами, але охоронці відтіснили їх. Основні вимоги студентів полягали в тому, щоб під час навчання не збільшували плату за контрактом із вишом.
До мітингувальників вийшов голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки, народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький і запевнив, що комітет розгляне альтернативні законопроекти про вищу освіту, та запросив активістів акції взяти участь у засіданні комітету.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Володимир Олійник, Анатолій Гриценко, Сергій Осика.