Уряду та більшості в парламенті не вдасться швидко та без серйозних обговорень ухвалити нову редакцію закону про вищу освіту. Таку впевненість висловив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, повідомила прес-служба політика.

За словами М. Томенка, внесений урядом на розгляд парламенту документ суттєво відредагований порівняно з попереднім, запропонованим більшістю. «Проте при детальному аналізі виявлено щонайменше п’ять корупційних ідей, які містяться в законопроекті», — сказав заступник глави парламенту. Перша, за його словами, стосується «удосконалення» системи зовнішнього тестування шляхом введення додаткового екзамену у вищому навчальному закладі. «Цілком очевидно, що така норма нівелює саму ідею зовнішнього незалежного оцінювання та створює чимало підстав для корупції», — додав він.

Другою корупційною ідеєю М. Томенко вважає введення норми, яка дозволяє виключати студентів з вищого навчального закладу за плагіат. Він пояснив, що в законі «плагіат» тлумачиться як опублікування на паперовому чи електронному носії повністю або частково під своїм іменем матеріалу без посилання на автора. Натомість на практиці, за словами М. Томенка, можна лише уявити, як цю норму використовуватимуть у навчальних закладах для тиску та збору коштів зі студентів. «Боротьба з плагіатом важлива, але її треба було розпочати з найвищого рівня», — наголосив політик. «Щодо студентів, то з плагіатом потрібно боротися шляхом виставлення низьких оцінок, а не виключенням», — додав він.

Третя корупційна схема, переконаний політик, стосується земельного питання та майна. Він наголосив, що останнім часом є дуже багато прикладів, коли оборудки з вишівськими землями здійснюють чиновники та ректори.

Заступник Голови Верховної Ради зауважив, що після шквалу критики попереднього документа урядовці передбачили норму про перебування на посаді ректора не більше двох термінів поспіль. Натомість, додав він, корупційну складову містить стаття, що передбачає укладання контракту з ректором на термін до п’яти чи до семи років для національних університетів. «На практиці це видається таким, що з «неправильним» ректором можуть укласти контракт на рік, а з «правильними» на повний термін», — сказав М. Томенко.

Політик також зазначив, що великі сумніви викликають визначення та механізм формування державного замовлення. Зокрема, за його словами, важко зрозуміти, як на практиці формуватимуться конкурсні засади визначення державного замовлення і в який спосіб одні ВНЗ отримуватимуть державне замовлення, а інші ні.

Підсумовуючи, М. Томенко зазначив, що, крім цих небезпечних ідей, із законопроекту випала норма про безплатний друк дипломів, про необхідність оздоровлення викладачів та студентів тощо. «Чергова революційна ідея уряду швидко ухвалити закон не пройде», — сказав він.

Додавши водночас, що опозиція та громадськість здійснюватимуть моніторинг за ухваленням цього законопроекту для того, щоб корупційну складову з нього прибрати.

ТОЧКА ЗОРУ

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко:

«У законі потрібно чітко прописати, що згоду на вилучення земельних ділянок вищих навчальних закладів повинна давати конференція трудового колективу, а не керівник університету».