Жодних підстав для здорожчання хліба в Україні немає. «Очікуваному слабкому, через несприятливі погодні умови, врожаю 2012 року допоможе щедрий урожай 2011-го, частку зерна якого буде збільшено в перехідних запасах», — запевняють у департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів.
За даними Мінагрополітики, інформує «Українська правда», у нинішньому маркетинговому році обсяги виробництва зернових культур оцінюють на рівні 56,4 млн. тонн. За очікуваннями уряду, пропозиція зерна на внутрішньому ринку перевищить 62 мільйони тонн за потреби внутрішнього споживання у 26,7 млн. тонн.
У регіонах теж обіцяють утримати ціни. В Запорізькій області вартість хліба соціальних сортів до початку збору нового врожаю підвищуватися не буде. Цьому сприятиме меморандум, підписаний наприкінці минулого року між ОДА та пекарями, а також матеріальна підтримка обласною владою хлібопекарських підприємств.
Нещодавно їм виділили з місцевого бюджету близько 207 тисяч гривень — для компенсації відсотків за банківськими кредитами, взятими для закупівель зерна. Майже 87 тисяч одержав Запорізький хлібокомбінат № 3 і 120 тисяч — Оріхівський. За словами заступника голови ОДА Олександра Дудки, незабаром певні кошти одержать ще кілька хлібозаводів області.
До речі, прогнози на врожай-2012 тут досить оптимістичні. В Запорізькій області зерновими засіяно на 100 тисяч гектарів більше, ніж торік, що за певних умов дозволить зібрати 2,5 млн. тонн хліба.