З 1 січня в Україні підвищилися соціальні нормативи: мінімальна пенсія (822 грн.), зарплата (1073 грн.), прожитковий мінімум (1017 грн.). Це основні цифри розрахунків у соціальній сфері. За ними можна судити, наскільки багатше та ситніше житимуть українці.

Напередодні новорічних свят, підбиваючи підсумки 2011 року, Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що жити ми стали краще. Такий висновок глава уряду зробив на основі зростання купівельної спроможності громадян. Мовляв, народ почав більше купувати побутової техніки та відвідувати концертні зали.

«Я задоволений тим, як уряд проводить свою соціальну політику. Ми робимо все, що тільки можливо», — сказав Микола Янович, вітаючи колектив секретаріату Кабміну з новорічними й різдвяними святами, повідомляє УНІАН. Однак, за його словами, ще не можна говорити про істотне поліпшення життя людей, оскільки уряду доводилося боротися із глибокою кризою.

Експерт Фонду соціальної безпеки Юрій Гаврилечко вважає, що заплановані на цей рік підвищення соціальних нормативів не покриють розміру інфляції.

— На 2012 рік Кабмін заклав інфляцію на рівні 7,9%. А збільшення мінімальної зарплати протягом року на 6%, мінімальної пенсії — на 7%. Тобто зростання соціальних стандартів передбачається менше від зростання інфляції, — коментує ситуацію співрозмовник. — Так, справді, за даними Держстату, наприкінці минулого року знизилися ціни на овочі та  фрукти (був гарний урожай). А на інше ціни піднялися істотно. Соціальне благополуччя співгромадян багато в чому залежить від «газових» переговорів з Росією. Гадаю, за їх підсумками бюджет ще переглядатимуть у лютому-березні.

Нагадаємо: Кабінет Міністрів України обстояв право розподіляти соціальні пільги «в ручному режимі». Відтепер соціалка регулюється не нормами, прописаними в законодавстві, а можливостями держбюджету. Рішення, на що є гроші, а на що немає, приймає уряд. Спостерігачі зазначають, що влада нерідко маніпулює статистикою і зменшує рівень реальної інфляції.

Про реформу соціальних преференцій говорили давно. Але ніхто не наважувався на такі непопулярні кроки. Навпаки, у переддень чергових виборів соціальні гарантії множилися. У підсумку на сьогодні в Україні діє майже 160 різних пільг, якими користується 40% населення, а це більше 18 млн. осіб. Забезпечити їх матеріально бюджет, дефіцит якого в 2012 році передбачено на рівні більш як 25 млрд. грн., не в змозі. Треба заощаджувати й... урізати.

Ще десять років тому всерйоз замислилися про адресність соціальної допомоги. На рівні профільних міністерств розробляли концепції соцсправедливості — кому й на яких підставах допомагати. Але для такої цільової підтримки, щонайменше, потрібен реєстр одержувачів соціальних пільг і контроль за процесом. На жаль, досі цих інструментів немає. Напевно, тому вибираються жертви, в яких треба відібрати, щоб іншим вистачило, — від чорнобильців до матерів-одиначок. Але таке тимчасове перетягування бюджетної ковдри проблему не вирішить.