На Полтавщині незабаром має з’явитися нове місто — найімовірніше, в Козельщинському районі.

— Це безпрецедентна подія, оскільки в Україні нові міста не створювали з часів будівництва атомних електростанцій, — каже головний архітектор проектів Українського науково-дослідного інституту проектування міст Ганна Айлікова.

Потреба в новому населеному пункті виникла під час розробки схеми планування Кременчуцького району. Тут на базі одного із залізорудних родовищ з’явиться й новий комбінат, який потребуватиме тисячі робочих рук. За попередніми прогнозами, на одному лише підприємстві, яке випускатиме котуни, працюватимуть 17 тисяч робітників, тож населення самого міста сягатиме щонайменше 35 тисяч осіб. Найзручніше місце для спорудження такого міста фахівці «підшукали» в Козельщинському районі — по сусідству із Кременчуцьким. Але позаяк знайти тут таку кількість робітників не вдасться, то залучатимуть «трудових мігрантів» з інших регіонів. Їх має привабити можливість отримати житло та доволі висока заробітна плата.

Однак у цьому напівфантастичному, на перший погляд, проекті є й чимало «але». Адже з лиця землі мають зникнути 14 сіл і щонайменше 2—2,5 тисячі жителів доведеться переселити. До речі, сумний досвід таких «операцій» на Полтавщині вже був. І пов’язаний він знову-таки із розробкою родовищ відомого нині на весь світ Комсомольського гірничо-збагачувального комбінату. Тоді й виникло місто Комсомольськ-на-Дніпрі, як називали його в радянські часи, оскільки в Союзі був ще й Комсомольськ-на-Амурі. Сьогодні це наймолодше місто на Полтавщині, хоча в 2010-му воно й відсвяткувало своє 50-річчя.

 

Полтавська область.