Протягом трьох років Луганщина планує відновити палаци одружень у великих містах області
 
З почутого:
— Як у раї побувала, — розповідала мешканка села про палац одружень, в якому її міський племінник реєстрував свій шлюб. — Такої краси та розкоші я ще не бачила! От би в нашому районному ЗАЦСі так все організували.
— Давно ж ти в наш ЗАЦС не заглядала! — резюмувала сусідка. — Та у нас тепер не гірше, ніж у місті.
І справді, деякі районні РАЦСи області сьогодні вже не поступаються міським палацам одружень в сучасному інтер’єрі, і у весільній атрибутиці, і в самій церемонії.
«Палац одружень» у більшості людей зазвичай асоціюється з урочистою подією, з великою кількістю гостей, морем квітів і поздоровлень. Такій святковій атмосфері має відповідати й приміщення, де відбувається церемонія. Крім ствердження печаткою сімейного союзу, як відомо, ці установи виконують й інші важливі функції. Словом, це дуже важливий соціальний об’єкт. Однак стан таких об’єктів не завжди відповідав вимогам сьогодення. Потрібна реорганізація — три роки тому вирішили керівники області. З неї в області й почали.
По-перше, з балансу місцевих органів самоврядування деякі ЗАЦСи були передані на баланс Міністерства юстиції. При цьому територіальним громадам давалося право співфінансовання їх реконструкцій, нарівні з Мін’юстом і обласною радою. Другим кроком стало затвердження обласної програми реконструкції, у рамках якої рік тому, після серйозної реконструкції, у Луганську відкрили Палац щастя. Будинок простояв без ремонту 20 років і зробився непридатнимдля експлуатації, а сьогодні це один із кращих палаців в Україні!.
Подібні напрацювання з відновлення палаців одружень є в Краснодоні, Кіровську, Перевальську. В Антрациті, наприклад, місцева влада почала будівництво Палацу щастя ще три роки тому, вклавши в нього два млн. грн. Але гроші закінчилися, й будівництво зупинилася. Зараз іде оформлення передачі об’єкта «під опіку» Міністерства юстиції, і як тільки цю процедуру буде завершено, будівельні роботи відновлять вже за рахунок нового власника, а область обіцяє допомогти. Зовсім недавно був відновлений Палац щастя в Алчевську. Він вражає пишнотою сучасного дизайну, просторими приміщеннями й зручностями для винуватців і гостей торжества. Уперше за 45 років почався капітальний ремонт будинку Лисичанського РАЦСу. Раніше тут навіть не було опалення, а дах продірявився настільки, що не витримував ні дощів, ні критики. Лисичанськ — велике промислове місто, в якому живе багато молоді. А де молодь — там і весілля. Без хорошого сучасного Палацу щастя вже не обійтися.
Можливості бюджетів органів місцевого самоврядування, як відомо, досить обмежені. Тож районні ради не завжди вкладають достатньо коштів на утримання приміщень РАЦСів, а допомоги з боку інвесторів мало.
— Проте, — розповідає начальник реєстраційної служби головного управління юстиції Луганської облдержадміністрації Еліна Стельмах, — ми намагаємося привести приміщення й будинки рацсів і палаців одружень у відповідність із вимогами. Наші працівники беруть участь у сесіях районних і міських рад, виступають перед депутатами й пояснюють необхідність ремонту таких приміщень.
Варто зазначити: це питання тримає на контролі особисто голова 
облдержадміністрації Володимир Пристюк. А він людина діла: запланував — зробив. Разом з Міністерством юстиції в 2012 році будуть повністю реконструйовані палаци одружень в Первомайську й Антрациті, в 2013-му отримає цілковите відновлення такий об’єкт у Краснодоні. Одне слово, перспектива хороша. Можете планувати весілля!..
Луганськ.
Інтер’єр зали для одружень Біловодського районного РАЦСу.
Фото надано Головним управлінням юстиції Луганської ОДА.