Свого часу стародавнє місто Теребовля на Тернопільщині називали столицею ялинкових прикрас. Тамтешня фабрика переходила з рук у руки, аж поки приватизаційні вітри не змели її з промислової карти району остаточно. Але традиції ручного розмальовування скляних іграшок, на щастя, не пропали, їх підхопило приватне підприємство «Орбітал». Нині невеликий колектив із 40 осіб виготовляє мільйон штук іграшок за рік. Їх відправляють не лише в усі області України, а й у Польщу, Росію.

— Ринок дуже насичений, — каже директор підприємства Олександр Дзюбан. — Свою нішу можна зайняти лише завдяки ексклюзивним виробам ручної роботи, високій якості. На жаль, справжніх майстрів, зокрема, склодувів, з кожним роком стає менше, тому ми вже думаємо над тим, як автоматизувати ці процеси. Могли це зробити й раніше, але принципово залишали частину ручного видування іграшок: справжні знавці скла знають їм ціну.

«Орбітал» має чимало відзнак вітчизняних і міжнародних виставок, адже місцеві склодуви і художники творять справжні маленькі мистецькі шедеври. При цьому асортимент щороку на третину оновлюється. 

У багатьох сім’ях існує традиція: навіть якщо є не одна сотня ялинкових прикрас, щороку докуповувати кілька нових — як символ того, щоб у Новому році множилося добро й благополуччя. Добре розходиться теребовлянська іграшка у великих містах: Києві, Донецьку, Харкові, Полтаві, Кривому Розі... У західних областях більше купують китайські прикраси — тільки тому, що вони дешевші. За словами Олександра Дзюбана, «Орбітал» також намагається тримати ціни на свою продукцію у шорах, але при цьому на першому плані — якість. Лише так можна втриматися на ринку. Підприємство використовує високоякісні імпортні сировину, матеріали, видає сертифікат якості на свою продукцію.

Тернопільська область.

 

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.