Виставку однієї картини відкрито у Волинському краєзнавчому музеї. На ній експонується панно відомого українського художника Михайла Жука «Біле і Чорне». Митець написав його у 1912—1914 роках, коли працював викладачем у духовній семінарії в Чернігові.

Саме у той період улюблений учень художника Павло Тичина переживає болючий розрив зі своїм першим коханням, донькою чернігівського поета і драматурга Івана Вороньківського Поліною Коновал. Душевні страждання молодого семінариста вилилися у нехарактерний для його юного віку цикл віршів «Панахидні співи». Саме цей сюжет Михайло Жук прямо чи опосередковано відтворив у картині «Біле і Чорне».

Появі картини в Луцьку шанувальники малярського мистецтва повинні завдячувати відомому колекціонеру з Одеси, заслуженому працівнику культури України Тарасу Максим’юку. Панно «Біле і Чорне» демонструватиметься у Волинському краєзнавчому музеї ще кілька тижнів. Тож у лучан і гостей міста є ще можливість побачити цей вельми цікавий і майстерно виконаний твір, якому в 2014-му виповниться вже сто років.

На знімку: Тарас Максим’юк біля панно Михайла Жука «Біле і Чорне». Ліворуч мистецтвознавець, завідувачка художнього відділу Волинського краєзнавчого музею Зоя Навроцька.

Фото автора.