Під час розширеного засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради розглядали питання ринку земель та розмежування земель державної та комунальної власності. На думку учасників наради, здійснюючи земельну реформу, важливо «зробити так, щоб не було гірше». Голова Верховної Ради Володимир Литвин, зокрема, вважає, що на земельну реформу потрібно дивитися через призму сіл, які зникають, щоб оживити, вдихнути в них життя.
Члени Консультативної ради вирішили клопотати перед Міністерством фінансів та Комітетом Верховної Ради з питань бюджету стосовно збільшення фінансування заходів, пов’язаних із формуванням ринку земель. Водночас Міністерству аграрної політики та продовольства рекомендується під час здійснення заходів, спрямованих на формування ринку земель сільськогосподарського призначення, налагодити робочі контакти з органами місцевого самоврядування, їхніми асоціаціями, а також залучити членів Консультативної ради до обговорення порядку здійснення грошової оцінки земель, забезпечення контролю за використанням та охороною чорноземів. Крім того, Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики пропонується розробити зміни до законодавства стосовно розмежування земель державної та комунальної власності, сприяти внесенню змін до Земельного кодексу, законів «Про землеустрій», «Про державну експертизу землевпорядної документації» тощо.
Окреслюючи плани на майбутнє, члени наради ухвалили орієнтовний графік проведення засідань Консультативної ради на 2012 рік. Приміром, планується провести засідання на тему: «Стратегічні напрями реформування місцевого самоврядування в Україні» (у першому кварталі).
Вл. інф.