Як ми вже повідомляли, у Любешівському районі Волинської області 28—29 грудня з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Передноворічна поїздка в отчий край, а народився і виріс Адам Мартинюк у селі Ветли Любешівського району, була як ніколи напруженою. Адже за два дні Перший заступник Голови Верховної Ради відвідав 17 населених пунктів району, включаючи і селище Любешів. Місія здебільшого була приємна: Адам Іванович вручав посвідчення матерів-героїнь 293 жінкам.

— Хоч як прикро, — зазначив він, виступаючи в селі Бірки, — у районі, який за народжуваністю утримує одне з перших місць в Україні, з майже 1600 жінок, які мали б отримати це звання, до кінця 2011 року лише 456 стали матерями-героїнями. Тож обіцяю допомогти виправити цю несправедливість.

Високий гість звернув увагу також на вкрай поганий стан головної вулиці Бірок. Наступної весни, сказав він, допоможемо відремонтувати дорожнє полотно.

Такими само щирими і відвертими були розмови з багатодітними жінками в селах Залізниця, Деревок, Залаззя, Велика Глуша, Судче, Великий Курінь...

У село Хоцунь Адам Мартинюк потрапив вже пізньої вечірньої пори. Попри це в сільському клубі було велелюдно. Окрім матерів-героїнь, сюди на вогник завітали їхні діти і внуки, сусіди. Вручаючи посвідчення, А. Мартинюк зауважив, що серед нагороджених немає молодих матерів-героїнь.

Наприкінці року, 29 грудня, іменинниками почувалися й школярі села Цир. У цьому великому поліському селі, де на 1850 жителів припадає майже 270 дітей віком до шести років і де «лелеки» щороку приносять по сорок і більше немовлят, до цієї зими була чи не найгірша в районі школа, до того ж лише І—ІІ ступенів. У невеличкому приміщення тіснилися 186 учнів. Дізнавшись про цю ситуацію, Перший заступник Голови Верховної Ради все зробив, щоб прискорити добудову школи. З цим завданням успішно впоралося СМП «Любешівагробуд», яке багато років очолює досвідчений будівельник Василь Матейчик.

З нетерпінням чекали цього дня і в селі Любязь. Останніми роками це мальовниче село на березі Прип’яті дедалі частіше підтоплювалось повеневими водами. Рекордним за всі роки видалося водопілля зими 2011 року. Захистити Любязь від стихії могла лише дамба. І ось нарешті 29 грудня комплекс споруд, а це, окрім дамби, ще й водовідвідний канал, насосна станція, яка здатна за годину відкачати 1500 кубометрів води, буферний став. Серед тих, хто зумів переконати уряд в необхідності цих споруд, був і Адам Мартинюк.

Так само з добрим настроєм вступають у новий рік мешканці села Підкормілля. Торік сюди прийшов природний газ, у місцевій школі встановлено теплозберігаючі вікна, збудовано прекрасний храм. А в передостанній день 2011 року ще й урочисто відкрито відновлений дитячий садочок, який не працював тут понад десятиріччя.

 

Волинська область.

Фото автора.

Адам Мартинюк в селі Велика Глуша вручає посвідчення матері-героїні Уляні Кобак.