Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко повідомив, що на наступний пленарний тиждень Верховна Рада має намір включити до порядку денного проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. Цей законопроект, зокрема, передбачає, що «реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що проводять діяльність із транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, та Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів». Він нагадав, що свого часу Верховна Рада конституційною більшістю ухвалила рішення про заборону приватизації або передачі активів газотранспортної системи України.
М. Томенко наголосив, що опозиція робитиме все, щоб не допустити ухвалення цього законопроекту, оскільки «це питання національних інтересів і державної незалежності України».
Можливо, що тайм-аут в переговорному процесі з Російською Федерацією щодо газової угоди було взято не з міркувань святкування Нового року чи Різдва, а з міркування необхідності виконання українською владою вимог російської влади: згоди на реорганізацію та можливу приватизацію української газотранспортної системи та «Нафтогазу України», вважає Микола Томенко.
Вл. інф.