Свій перший урок після закінчення навчання на факультеті фізвиховання Одеського педінституту я провів рівно 40 років тому в школі села Велика Долина Овідіопольського району. Не хвилювався, тому що бачив, як учні просто чекали початку занять. Хлопчики і дівчатка були як на підбір — здорові, моторні, допитливі.

Учитель зобов’язаний мати два дипломи

 

Сьогодні, на жаль, картина прямо протилежна — учні за підтримки батьків прагнуть отримати звільнення від уроків. Щоправда, багато хто з них за станом здоров’я справді не готові до цілком обґрунтованих з медичної точки зору навантажень.

Як актуально звучать сьогодні ці слова! Як не вистачає суспільству розуміння найпростішої істини: уроки фізкультури — не прикрий обов’язок, а життєва необхідність.

Я працюю зі спортсменами вищої категорії — членами збірних команд країни, котрі захищають спортивну честь України на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи. І маю сказати, що з кожним роком колись потужна річка поповнення спортивної еліти мілішає і мілішає. Причина проста — середня школа не закладає основи майбутніх спортивних висот.

У 70-ті роки, коли я починав викладацьку кар’єру, існувала так звана піраміда підготовки спорту. Її підгрунтям були дитячі садки і школи. Наступний рівень — спортивні гуртки в ЗОШ. Потім — секції у спорттовариствах, потім — інститутське загартування. Завзятим і наполегливим підкорялися вершини.

Сьогодні в 589 дошкільних закладах області виховується 60 тисяч дітлахів. І тільки у чверті з них є вихователі-методисти фізвиховання.

У початкових класах третій урок фізкультури є в розкладах 99 відсотків шкіл (усього їх 864). В 5—9 класах його зафіксовано в 36 відсотках, а у випускних класах лише дев’ять відсотків одинадцятирічок зберегли додатковий урок фізвиховання.

Результат цей на тлі інших регіонів непоганий. Але чи можна говорити про високу якість викладання?

Чому фізкультура перетворилася на пасербицю? Слабке здоров’я дітей, відсутність гідного фінансування — не всі причини.

Сьогодні вчитель фізкультури, на мою думку, повинен мати два дипломи: один про педагогічну, другий — про медичну освіту. Так, саме знаннями медицини, хоча б на рівні училища, зобов’язаний володіти фізрук. Тоді він зможе грамотно розділити клас на групи й успішно працювати з ними.

Суперечка про необхідність виконувати нормативи на уроках фізкультури триває десятки років. І вимоги до норм постійно змінювалися. Гадаю, вони мають бути, але застосовувати їх варто суто індивідуально. Упевнений, нормативи служать чудовим стимулом домагатися успіхів на спортивному поприщі.

І кілька слів про матеріальну базу. Область взяла курс на завершення будівництва шкільних довгобудів. Голова облдержадміністрації Едуард Матвійчук особисто контролює будівництво шкільних комплексів, у якому обов’язково має бути спортзал, а за можливості й плавальний басейн. У 2011-му відкрито шість таких одинадцятирічок.

...Формула життя неможлива без фізкультури. Якщо річка починається з невеличкого струмочка, то великий спорт — зі шкільного уроку фізкультури.

Юрій ПОВОЛОЦЬКИЙ, начальник управління фізичної культури і спорту, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, член Національного олімпійського комітету України.

На знімку: Юрій Поволоцький.

Фото Валентини КОЛЬЧАК.