Бо Міністерство освіти і науки, молоді та спорту протягом останніх дев’яти років неефективно, неекономно і з порушеннями використовує кошти на видання підручників і посібників.
Такого висновку дійшла Рахункова палата, провівши відповідний аудит.
Державне замовлення на виготовлення і доставку книг, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і фактично не впливає на випуск навчальної літератури.
У результаті для термінового виготовлення підручників видавництва закуповували папір за цінами, які вищі за ринкові на 30—40 відсотків, внаслідок чого неефективно використано 6,9 млн. грн. бюджетних коштів.
МОНмолодьспорту не перевірило виробничі потужності переможця тендерних процедур з надання поліграфічних послуг ТОВ «Побутелектротехніка», яке виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення. Тому після випуску 10 найменувань книг на рахунку підприємства залишилося від 66 до 84 відсотків отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 млн. грн.
Непрозорою є і процедура конкурсного добору книжок та ухвалення рішень про їх видання. Так, на випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурс або не стали в ньому переможцями, з порушенням чинного законодавства використано 30,9 млн. грн. Водночас 2010 року не видано 20 найменувань підручників-переможців, у 2011-му — 50.
МОНмолодьспорту уникнув відповідальності, передавши всі повноваження в цій сфері Інституту інноваційних технологій і змісту освіти. У свою чергу ця установа надавала дозволи видавництвам на комерційний друк. Як наслідок, вартість підручника удвічі-утричі зростала.
Для дітей з особливими потребами та дітей національних меншин не видавалася література протягом 20 років.
Аудитори зазначили, повідомляє прес-служба Рахункової палати, що за умов економного використання бюджетних коштів лише у 2010—2011 роках можна було додатково видати 3,4 млн. підручників, що майже на чверть більше виготовлених.