Від бродячих собак у Херсоні вже страждають не лише люди, а й екзотична живність. Більш як півсотні здичавілих псів «окупували» територію Малого Потьомкінського острова у Гідропарку, на якому розташований зоологічний куточок, що заміняє місту повноцінний зоопарк. Голодна зграя підрила піщаний ґрунт під легким огородженням, пролізла у пташині вольєри і влаштувала там справжню різанину. Трьох білих лебедів і цесарку врятувати не вдалося.
Директор зоологічного куточка й пляжу «Південний» Михайло Глебко попереджає, що реальна небезпека загрожує і городянам, які звикли відвідувати Гідропарк навіть у холоди, щоб помилуватися вихованцями і подихати свіжим повітрям: «Недавно собаки напали на пенсіонерку, котра переходила пішохідний міст, що з’єднує Великий і Малий Потьомкінські острови. Поки наші працівники відбили їх, пси встигли завдати жінці похилого віку кілька глибоких рваних ран на ногах».
Працівники зоологічного куточка неодноразово зверталися до комунальників із проханням прибрати з Малого Потьомкінського острова зграю бродячих собак. Адже колишні друзі людини встигли повністю знищити в зоні відпочинку всю дрібну живність, що була в навколишніх плавнях поза охоронюваною територією. І забруднили пляжі, яким наступної весни знадобиться серйозна «дезінфекція».
Перехожі й дачники сусідніх садівничих кооперативів часом намагаються «відкупитися» від ікластих «окупантів» залишками домашніх трапез. Однак виходить тільки гірше — на запах їжі вони збігаються великими групами, на всіх її не вистачає. І собаки, що залишилися без подачки, норовлять зірвати злість на тих же необачних «доброзичливцях».
От тільки відстрілювати і труїти неприкаяних барбосів та жучок нині з міркувань гуманності заборонили, а притулку для чотириногих бродяжок з достатньою пропускною спроможністю й цивілізованими умовами утримання тварин у Херсоні так і не створили. Одна така спроба вже увінчалася конфліктом із прокуратурою, СЕС і службою державної ветеринарної медицини через антисанітарні умови утримання собак. Проблема, як то кажуть, зависла в повітрі, а зграї бродячих собак тим часом розростаються й поводяться дедалі агресивніше, стаючи вже не проблемою, а справжнім кошмаром для обивателів.