Упродовж 2011 року функції Міністерства юстиції України внаслідок адміністративної реформи значно розширено, і його робота була зосереджена в декількох напрямах. Це насамперед — розробка й експертиза законопроектів та інших нормативних актів, зокрема, реформування виборчого, антикорупційного та кримінально-процесуального законодавства, антикорупційна експертиза, а також реформування державної служби, Державної пенітенціарної служби, створення Державного реєстру нерухомості, служби захисту персональних даних тощо, — повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович (на знімку) на підсумковій прес-конференції.

За 2011 рік Мін’юстом було розроблено 45 законопроектів, 29 проектів указів Президента України, 46 проектів постанов уряду, 21 розпорядження. 9080 нормативних актів пройшли експертизу в Міністерстві юстиції.

Чи не найважчим, відзначив міністр, було здійснення антикорупційної експертизи у зв’язку з набранням чинності антикорупційним законодавством. «Це непроста річ, оскільки найбільші корупційні діяння, які мають найсильніший вплив на суспільство, на превеликий жаль, робилися у законний спосіб, а перед тим закладалися відповідні норми в закони, постанови уряду, й на підставі цих норм відбувалися дії, які мають ознаки використання службового становища для різних цілей», — сказав він. За словами О. Лавриновича, в 264 проектах, які надійшли на експертизу до Мін’юсту, було виявлено корупційні норми, й розробникам нормативних актів було направлено пропозиції про їх виправлення.

Міністр також повідомив, що реформування системи державної реєстрації прав на нерухомість не розпочнеться з 1 січня нового року, як планувалося раніше, а відкладається до створення та належного укомплектування нової структури — Державної реєстраційної служби України, яка має замінити нинішні Бюро технічної інвентаризації (БТІ). О. Лавринович відзначив, що Україна — єдина країна в Європі, у якій досі не створено єдиний державний облік прав на нерухоме майно. Створення нової системи державної реєстрації нерухомості в нашій державі триватиме упродовж наступного року.

З наступного року буде впроваджено ще одну новацію: з 1 січня 2012 року за виконання нормативних актів, не зареєстрованих у Мін’юсті у належному порядку, посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування будуть притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів.

Коментуючи реформування вітчизняної пенітенціарної системи, міністр юстиції наголосив: держава має прагнути, щоб «умови для людей, які тимчасово позбавлені волі, були забезпечені такі, щоб люди могли повернутися назад у суспільство, не відчуваючи, що вони втратили можливість ресоціалізації». У держбюджеті-2012 на утримання пенітенціарної системи закладено 2,6 мільярда гривень, але цієї суми недостатньо, вважає О. Лавринович. За його словами, щоб задовольнити потреби системи, цю суму необхідно помножити принаймні втричі. Але оскільки таких грошей у держави немає, тому треба правильно визначити напрями, переконані в Мін’юсті. Наступного року планується завершення будівництва чи реконструкція близько 20 об’єктів пенітенціарної системи, нові слідчі ізолятори в Києві та Харкові.

Після таких слів журналісти одразу поцікавилися справою екс-прем’єра Юлії Тимошенко й запитали, коли її можуть перевести до місця відбування покарання. О. Лавринович не став прогнозувати можливі строки переведення Ю. Тимошенко до колонії, зазначивши, що загалом, коли вирок суду набирає чинності, оформлюються відповідні документи, і в суду не залишається запитань, більше немає підстав затримувати етапування засудженого до місця відбування покарання. Однак у випадку з екс-прем’єром, сказав міністр, є ще ціла низка кримінальних справ, триває досудове слідство. «Тому, як вирішиться питання, я не можу прогнозувати», — сказав О. Лавринович.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.