Кінець року для будь-якого політика — час підбиття підсумків і складання планів на майбутнє. Яким вступатиме в 2012 рік півострів, про прорахунки, досягнення й політику журналістам розповів Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Володимир Константинов.
— Напередодні новорічних свят прийнято говорити про перемоги та поразки. Які значимі події в політичній і соціально-економічній сфері автономії, на ваш погляд, можна назвати головними в 2011 році?
— Якщо говорити про політику, то найбільшим потрясінням для нас стала смерть Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Василя Джарти. Це найтяжча втрата для багатьох людей. Мінуси, про які знають усі, — це й рівень інфляції, і низький рівень заробітної плати. Це ті проблеми, які нам дісталися, і ми розуміємо, що для їх розв’язання робилося дуже мало, й у майбутньому необхідно багато працювати для досягнення позитивних результатів. Криза ускладнила систему планування, коли в жодній цифрі немає ніякої впевненості й гарантій. От, наприклад, у «купальному» сезоні роботи велися колосальні, очікування були величезні, але зусилля не виправдалися. Тому сьогодні керівники всіх рівнів повинні бути впевненими в собі, цілеспрямованими, більше, ніж коли-небудь.
Головний позитивний підсумок — не допустили зниження показників у бюджетній сфері, а також вихід автономії на друге місце серед регіонів Україні за показниками сільгоспвиробництва.
— Як ви оцінюєте роботу депутатів Верховної Ради Криму. Чи все вдалося зробити із задуманого?
— Такого складу депутатів, як сьогодні, раніше ми не мали. Якщо взяти середньостатистичний образ депутата, то ви побачите, що такого мотивованого представника народу в нас ніколи не було. Сьогодні депутат — це не просто людина, у якої можна щось разово випросити, це — помічник для людей. І вони, у свою чергу, відчувають реальну турботу. Нам вдалося підібрати найоптимальніший склад депутатського корпусу — що теж можна вважати досягненням. Крім того, при Верховній Раді Криму створено Центр законодавчих ініціатив, роботу якого вже багато хто помітив. На найближчому його засіданні ми плануємо розглянути питання опікувальних рад. Як відомо, вони вже зарекомендували себе із кращої сторони за кордоном.
— Чи варто очікувати чергових кадрових перестановок в уряді та парламенті автономії?
— Кадрові перестановки на рівні автономії, безумовно, будуть. Ми входимо в дуже складний період, у рік проведення виборів, коли на всю владу лягає велика відповідальність, і під це теж потрібно адаптувати команду. Передвиборний процес загострює всі питання, тому потрібно вміти адекватно реагувати на багато які ситуації.
— За якими критеріями відбуваються кадрові перестановки в Криму: політичними чи професійними?
— Тут немає ніякої політики. Усі, хто пішов — нормальні працівники, які зможуть знайти своє місце. Та ніхто не приходить на ці чиновницькі посади навічно, нікому не передають їх у спадок. Всі ми менеджери, покликані працювати на державу. Хто справляється зі своїми завданнями, той і працюватиме.
— Як ви вважаєте, Крим розвивається як зимовий курорт?
— Наш середній клас уже давно освоїв кримський зимовий курорт. Це активний вид відпочинку, що не кожному під силу. У Криму є всі передумови для розвитку гірськолижного спорту (Ай-Петрі). У нас добре розвинутий літній вид відпочинку, та, на жаль, не розвинутий зимовий, через що стоїть інфраструктура. Розвиток лижного спорту в Криму можливий, але цим питанням необхідно займатися. Для цього необхідно передусім вирішити юридичні питання, а фінанси знайдемо.
— Перед останніми виборами в Партію регіонів «кинулася» величезна кількість «перебіжчиків» із інших партій. Як вони проявили себе, є чи до них довіра?
— Я не схильний брати в партію всіх поспіль, і  нехай за це на мене не ображаються. Завжди насторожено ставлюся до тих людей, які без кінця змінюють свої погляди та позиції. Я людина доволі консервативна і не допускаю таких речей.
— Який з регіонів Криму зробив найбільший ривок, а який — навпаки?
— Багато регіонів за цей період серйозно підтяглися. Деякі, так звані, дотаційні регіони виявили себе по-новому, і, можна сказати, що я відкрив для себе другий Крим. У Джанкойському районі були відремонтовані багато шкіл, які одержали гроші за різними програмами. Два міста взагалі можна ставити за приклад: Керч і Феодосію. У Керчі відремонтовані й відреставровані вулиці. Місто має шикарний вигляд. Найбільше розчарування — Сімферополь, у який вклали багато зусиль, але не одержали очікуваного результату. В цьому відіграє важливу роль і людський чинник. Щоб переробити місто — потрібно перевиховувати його городян. Палаючі нові сміттєві баки, замальовані фасади будинків — нерідке явище для Сімферополя. За нашою Конституцією, Сімферополь — столиця Криму, але за зовнішнім виглядом місто далеке від цього статусу.
— Чимало скандалів було пов’язано з реконструкцією центральної частини кримської столиці. Зокрема — вулиці Горького. Хотілося б почути коментар людини, яка має величезний досвід у будівництві.
— Я проходив по вулиці Горького. Найболючіше питання, що з’явилося тут у ході реконструкції, було пов’язано з вирубкою дерев. На мій погляд, цього можна було й не робити. Проблема не в тому, що роблять, а як роблять. Здавалося б, зроблено все нормально: і тротуари є, і місця для проїзду машин. А осад якийсь, однак, залишився. Пам’ять про вирубані дерева однією лише новою тротуарною плиткою не заміниш. Гадаю, столична влада зробила висновки зі своїх помилок і більше їх не повторить.
— Як ви плануєте зустріти Новий рік?
— Новий рік зустрічатиму в колі родини. Гучних заходів не плануємо, оскільки немає нічого кращого за домашню обстановку. Обов’язково на столі буде «Олів’є».
Крим.

Точка зору
 
Володимир Константинов:
Успіх року
 
Головний успіх — та стабільність в автономії, якої вдалося домогтися, незважаючи на вкрай несприятливі зовнішні чинники. Свого часу ми покладали великі надії на 2011 рік, але економічна складова не дала змоги досягти запланованих результатів. Крім того, останнім часом у Криму склалася спокійна політична обстановка. Не варто забувати й про хороший урожай.
 
Розчарування року
 
Якщо говорити про розчарування — то вони скоріше пов’язані з моєю колишньою професійною діяльністю. Так, я не очікував, що на одну сходинку впаде будівельний ринок — але ж це й робочі місця, і багато чого іншого. Причому жодних зовнішніх чинників для цього не було. Сюди ж можна віднести й курортний сезон — прориву не сталося.
Фотографія надана прес-службою Верховної Ради Автономної Республіки