На період Новорічно-різдвяних свят (з 31 грудня по 9 січня) Міністерство надзвичайних ситуацій переходить у посилений режим роботи. Про це вчора під час брифінгу розповів директор Департаменту управління рятувальними силами Григорій Марченко. Зокрема, удвічі (з 7,5 до 15 тисяч осіб) збільшиться кількість рятувальників, які чергуватимуть у ці святкові дні. Тим часом директор Українського гідрометеорологічного центру МНС України Микола Кульбіда запевнив: погода цими днями лютувати не буде. Очікується місцями слабкий сніг та незначна ожеледь на дорогах.
До середини січня наступного року погода суттєвими змінами ані в температурному режимі, ні в інтенсивності опадів не вражатиме.
— Лише першого січня в північних і західних областях країни ймовірний дуже слабкий сніг. Другого числа дещо посилиться інтенсивність опадів у західних і північних областях, а третього числа і на півдні можливий сильний мокрий сніг, — передає слова Миколи Кульбіди «РБК Україна».
Щоправда, особливих проблем цей сніговий покрив, принаймні за прогнозами, не створить. Що ж до температурного режиму, то протягом цього періоду найхолодніші ночі будуть на заході — до десяти градусів морозу. Найтепліше буде на сході країни та в Криму. Тут стовпчики термометрів триматимуться на позначках близько нуля. А от любителів лижного відпочинку головний метеоролог країни заспокоїв. Мовляв, Карпати в новорічні свята таки будуть зі снігом. Та справжня зима в Україну прийде вже з другої половини січня.
До речі, уже зараз метеорологи припускають, що наступний рік стане одним із найтепліших в історії усього людства.
Проте, якщо природа своїми катаклізмами свята українцям і не попсує, то всі шанси це зробити мають порушення елементарних протипожежних норм. За статистикою, у період новорічних свят кількість пожеж по країні збільшується майже вдвічі. Аби горіли гірлянди на ялинках, а не квартири, потрібно дотримуватись кількох правил. Ялинку встановлювати треба подалі від джерел відкритого вогню та опалювальних приладів. На неї не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в об’єднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками. А підключення гірлянд до електромережі повинне виконуватися тільки за допомогою стандартних з’єднань.
Бавлячись із хлопавками, слід пам’ятати, що їх не можна направляти в обличчя або освітлювальні прилади, застосовувати поблизу полум’я свічок. Дітям можна підривати хлопавки тільки в присутності дорослих. Бенгальські вогні рекомендується використовувати тільки у великих вентильованих приміщеннях або на вулиці.