Рік, що минає, для півдня України начебто видався суперурожайним, та от парадокс: стрімке падіння відпускних цін на дари садів і городів та їх розмаїття дуже слабко позначилися на постачанні шкіл і дитсадків Херсонщини.
У Генічеському районі області нещодавно вибухнув скандал: з’ясувалося, що постачальники гарячих обідів для місцевих школярів примудрялися закуповувати картоплю для них мало не за ціною ананасів — по 11 гривень за кілограм за сталої ринкової вартості у 2—2,5 гривні. У самому Херсоні спільна перевірка прокуратури й обласного управління у справах захисту прав споживачів показала, що кілька фірм-підрядників, котрі забезпечують роботу шкільних їдалень, грубо порушують норми, підмінюючи такі необхідні дітям свіжі овочі й фрукти кашами та макаронними виробами. Підприємцям світять кримінальні справи, але якщо по совісті, то розділити з ними відповідальність повинні й місцеві чиновники.
Адже стабільність цін на овочі й фрукти гарантують їх запаси в безпосередній близькості до споживача, а натомість їх доводиться возити, причому часом «за тридев’ять земель», і закуповувати через довгий ланцюжок посередників, що не може не позначитися на вартості продуктів споживчого кошика. Адже щойно на дорогах з’являється ожеледь, ціни на ті ж картоплю, моркву, яблука злітають до небес. А тим часом саме з подачі місцевої влади в найбільших містах Херсонщини були розпродані або перепрофільовані підприємства, що спеціалізувалися на зберіганні, заготівлі й переробці вітамінної продукції для потреб шкіл, лікарень, дитсадків, дитбудинків і геріатричних пансіонатів. Так, у самому Херсоні комунальне підприємство «Міськплодоовочторг» ще десяток років тому буквально розтягли на дрібні шматки, і тепер тут хазяює з десяток приватних підприємств, котрі торгують чим завгодно — імпортними рибопродуктами, консервами, пластмасовими виробами, тільки не овочами й фруктами. Аналогічна доля й найбільшого в області Херсонського консервного комбінату, який просто знищили, а устаткування розпродали на брухт.