Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва провів експертне опитування «Підсумки року: що було? Що буде?», щоб проаналізувати основні події року, що минає, і зрозуміти, що наступний нам готує.
Політичне життя в контексті майбутніх парламентських виборів може піднести чимало сюрпризів і несподіваних поворотів, бо проходитиме за новою (реанімованою старою) системою.
Пророкують зростання протестних настроїв і подальше згортання демократії. За словами директора Демініціатив Ірини Бекешкіної, вибори-2012 будуть репетицією президентських 2015 року і продемонструють розклад вітчизняного політикуму на найближчий час.
Головним недоліком зовнішньої державної політики стало, на думку більшості спостерігачів, непідписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Мовляв, можновладці систематично ігнорують вимоги ЄС, зокрема, дотримання прав людини. У цьому контексті показовий судовий процес над екс-прем’єром Юлією Тимошенко. Перед нашою країною в Європі поступово закриваються двері, і діюча українська влада створила таку ситуацію своїми руками, вважає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. За його словами, таке становище вигідне Росії. Не випадково тон і вимога Москви різко змінилися під час останніх газових переговорів, аргументує свою позицію експерт.
Що ж стосується внутрішнього життя, то в рік Дракона більшість співгромадян продовжать боротьбу за виживання. Нині, за даними соціологічного опитування, днями презентованого Центром Разумкова, 66% українців вважають, що в 2011 році ситуація в країні погіршилася.
— Уряд заявляє протилежне. Мовляв, соціальні стандарти збільшилися, зросли пенсії та зарплати. І в реальному вимірі це справді так, — коментує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. — Постає правомірне запитання: чому ж громадяни цього не відчувають? Відповідь, на мій погляд, у тому, що нині держава декларує низький рівень інфляції. Держкомстат стверджує: протягом 11 місяців він становив (ціни зросли) всього 4,5%. Та це тільки на папері. У житті люди стурбовані зростанням цін і тарифів, і це є основною загрозою соціальної сфери.
2012 рік наше суспільство зустрічає фактично в депресивному стані. І, на жаль, немає оптимізму, що в наступному буде краще. Чому? Безумовно, ця ситуація виникла не сьогодні. Суспільство було надто розігріте соціальними обіцянками під час президентських виборів. І протягом двох років жодної соціальної обіцянки щодо підвищення рівних соцстандартів не виконано. Замість цього впроваджується ідеологія шокової терапії реформ. Наприклад, пенсійна реформа звелася до підвищення пенсійного віку для жінок, страхового стажу на 10 років, обмеження прав чорнобильців, працюючих пенсіонерів тощо. При цьому пенсійне забезпечення не поліпшилося, а збалансувати бюджет Пенсійного фонду, як обіцяли спочатку, не вдалося. Його дефіцит у наступному році становитиме майже 58 млрд. грн.
На жаль, соціальні показники, закладені в держбюджеті-2012, не дають надії на поліпшення життя громадян. Бо вони прив’язані до нереальних і завищених показників інфляції, які прогнозує уряд, констатують експерти.