Днями Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким підтвердив право Кабміну визначати рівень соціальних виплат. Своїм рішенням КС визнав таким, що відповідає Конституції, пункт 4 розділу VІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про Державний бюджет України на 2011 рік», який передбачав здійснення виплат, зокрема, чорнобильцям та дітям війни у порядку та розмірах, встановлених Кабміном, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду на 2011 рік. Так знайшов своє підтвердження механізм, яким Кабмін може зменшувати розміри соціальних виплат, незважаючи на визначені відповідними законами розміри цих виплат. Між іншим, раніше КС обмеження розміру виплат, які встановлювалися законами про держбюджет, не один раз визнавав неконституційними (зокрема, обмеження виплат по пенсіях).
Обгрунтовуючи свою позицію, КС зазначив, що Кабінет Міністрів як вищий орган у системі органів виконавчої влади наділений конституційними повноваженнями спрямовувати і координувати діяльність міністерств, інших органів виконавчої влади, до яких належить і Пенсійний фонд України. 
Також КС вказав, що метою і особливістю закону про державний бюджет України є забезпечення належних умов для реалізації положень інших законів України, які передбачають фінансові зобов’язання держави перед громадянами, спрямовані на їх соціальний захист, у тому числі й надання пільг, компенсацій і гарантій. А передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства. До того ж КС підкріпив свою позицію не лише посиланнями на норми українського законодавства, а й практику Європейського Суду. Проте ст. 22 Конституції України, за якою у разі прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу прав і свобод, ніхто не скасовував.
Заяви опозиційних політиків про те, що вони оскаржуватимуть до КС закон про держбюджет на 2012 рік, який містить аналогічні норми щодо соцвиплат, враховуючи це рішення КС, скоріш за все, є безперспективними.