На Волині з робочою поїздкою перебуває Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Любешівський район, де побував високий гість, один з небагатьох у країні, де населення не скорочується. І якби не трудова міграція, а через відсутність роботи за останні два десятиліття дуже багато місцевих жителі виїхало в інші райони України і навіть у сусідні держави, переважно Білорусь, то район мав би не 37,8 тисячі населення, а щонайменше 42—45 тисяч. Яскравий приклад цьому село Бірки, де за радянських часів щороку народжувалося по 60—70 дітей. Багато малюків «приносять лелеки» і сьогодні, але у два рази менше. Цьогоріч, зокрема, в селі відзначили 40 народин. А молодь шукає перспективу, але на рідній землі, де панує безробіття, її знайти важко.

Прикро, але держава поки що зволікає віддавати належне цим жінкам. На сьогодні лише 453 з них удостоєні звання «Матері-героїні». Майже триста багатодітних матерів отримала його напередодні нового року. Тож цілком логічно, що Адам Мартинюк, який родом з цих місць, перебуваючи в районі, не міг не зустрітися з ними і не вручити їм нагороди і, особисто від себе, подарунки. Перше спілкування відбулося в селі Седлище — це одне з найбагатших сіл району. Його жителі мають у своєму користування понад 150 тракторів. Щороку вони вирощують і продають по кілька тисяч тонн картоплі, моркви, столових буряків. Жити заможно їм допомагає і те, що у Седлищах завжди народжувалося багато дітей. А в таких сім’ях, як відзначив Адам Мартинюк, дуже рано звикають до праці, вміють долати труднощі.

У селі Судче високої державної відзнаки удостоєні 19 матерів. Однак у Будинку культури для їх одержання зібралося переважно літні жінки. Молодь, незважаючи на державну підтримку, менше хоче заводити великі сім’ї. Причина одна — невпевненість у завтрашньому дні, відсутність постійної роботи. Ось чому Адам Іванович у своєму виступі звернув увагу на необхідність створення в районі нових робочих місць, вирішення проблеми зайнятості населення. Він також зауважив, ще одну прикру обставину — документи на присвоєння звань «Матерів-героїнь» надто довго оформлюються. І люди змушені роками чекати давно заслужених нагород.

Учора такі ж приємні зустрічі для жіноцтва цього поліського краю відбулися у 17 селах району. Найбільше радості приніс візит Першого заступника Голови Верховної Ради в село Бірки, де відразу 40 матерів-героїнь отримали посвідчення, дещо менше в Залаззі — 37.

Сьогодні Адам Мартинюк візьме участь у відкритті добудованої школи І—ІІ ступенів у селі Цир, пуску в дію комплексу гідроспоруд, які захистять село Люб’язь від підтоплення повеневими водами Прип’яті, а також буде присутнім під час відкриття нового дитячого садка у селі Підкормілля. Аби всі ці об’єкти були збудовані і своєчасно стали до ладу, чимало старань доклав саме Адам Мартинюк.