Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко назвав чотири небезпечні реформи, які, на жаль, владі вдалося реалізувати при допомозі парламенту в цьому році. «Перша — судова реформа. Таким чином фактично зліквідовано судову систему як незалежну систему правосуддя. Друга —податкова. Результатом її є скорочення робочих місць і переведення бізнесу за кордон для того, щоб не працювати в корупційних умовах української реальності. Третя — бюджет 2012 року. Це, напевно, найгірший з усіх кошторисів останніх часів, оскільки, за оцінкою експертів, не дасть можливості місцевому самоврядуванню бодай забезпечити базове фінансування та протягом року виплачувати заробітні плати бюджетникам. Четверта — реформа в сфері охорони здоров’я, через яку закриваються медичні заклади та відбувається скорочення працівників по всій країні».

Водночас М. Томенко відзначив, що спільними зусиллями громади, суспільства і опозиції вдалося як мінімум відтермінувати ще дві небезпечні реформи: земельну (до першого січня 2013 року) та освітню (до наступного року, коли розглядатиметься чергова версія урядового законопроекту).

Заступник Голови Верховної Ради констатував: інститут парламенту та роль і місія кожного народного депутата втратили свою впливовість. Він повідомив, що аналіз виступів та законотворчої діяльності за 2011 рік засвідчив: 43 народних депутати (Партія регіонів — 27, «БЮТ- «Батьківщина» — 8, «НУ—НС» — 2, Блок Литвина — 1, позафракційні — 5) жодного разу не виступали у парламенті (навіть з реплікою) та не зареєстрували жодного законопроекту. Близько ста народних обранців зареєстрували у співавторстві один законопроект та один раз виступили з місця. «Тобто це ті парламентарії, які практично відмовилися від законодавчої діяльності», — наголосив М. Томенко.

Крім того, парламентарій під час прес-конференції звернув увагу і на те, що керівники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту вже другий рік поспіль цинічно заробляють на школярах та їх батьках. Він нагадав: торік підручники до навчальних закладів надійшли аж наприкінці навчального року. «На жаль, цього року ситуація із забезпеченням та друком підручників також викликає занепокоєння, — сказав заступник глави Верховної Ради. — Зважаючи на те, що з бюджету України 2011 року на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для вищих навчальних закладів, шкіл і професійно-технічних навчальних закладів та дитячих садочків було передбачено 120 мільйонів гривень, а у ЗМІ та експертному середовищі давно ведуться дискусії про можливі зловживання та корупцію у процедурі друку підручників за бюджетні кошти, я спільно з народним депутатом Степаном Давимукою направив звернення у Рахункову палату щодо перевірки ефективності використання бюджетних коштів на видання підручників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2011 році».

М. Томенко повідомив, що у відповіді Рахункової палати зазначається: профільне міністерство не забезпечує належної координації роботи з видання підручників та неефективно, неекономно і з порушеннями використовує відповідні кошти державного бюджету. Приміром, для друку підручника «Українська мова» Волинська обласна друкарня запропонувала 8,49 гривні за примірник, а міністерство для друку обрало ТОВ «Побутелектротехніка», яке запропонувало 14,6 гривні. Тобто на 6,11 гривні ціна книжки вища. Отож, якщо припустити, що всі підручники були видані в середньому на 40% дорожче, то можна лише уявити масштаби цієї корупційної схеми.

Заступник Голови Верховної Ради переадресував матеріали проведеного Рахунковою палатою аудита ефективності використання коштів Державного бюджету, виділених у 2010—2011 роках Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України на забезпечення навчальних закладів підручниками і навчальними посібниками, Генеральній прокуратурі та висловив сподівання, що вона, нарешті, поставить крапку в цьому питанні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.