Новий рік розпочнеться з відкладеного зростання споживчих цін, підкріпленого підвищеною динамікою грошових агрегатів у грудні. Але офіційна інфляція не перевищить 2 —2,5 відсотки через подальше уповільнення споживчого попиту, спричиненого стагнацією промислового виробництва і економними витратами населення.

 

Бензин літр А-95 подорожчає на 0,8—0,9 гривні, літр дизпального подорожчає на 1—1,5 гривні (тут і надалі тільки про середній рівень цін).

Законодавці пристануть на пропозицію Мінінфраструктури та транспорту підняти акцизні збори на бензин і дизпальне, бо це гарантуватиме щонайменше три мільярди гривень бюджетних надходжень. Економічна нестабільність країн єврозони стримуватиме світові ціни від зростання, а обсяги споживання нафтопродуктів, природно, скоротяться. Як на мене, ці два чинники збережуть умовну цінову стабільність на роздрібному ринку.

Борошно залишиться в цінах грудня.

Рекордний урожай зернових посприяв сформуванню пристойного резерву і гарантує цілком достатню пропозицію борошна, яке цього року вже подорожчало на 18—20 відсотків. Поза тим, воно не подешевшає, попри істотне зниження цін на зерно, яке спостерігалося цього року.

Хліб подорожчання пшеничного хліба з борошна вищого ґатунку — на 1—1,5 відсотка, хліба житнього — на 1,5—2 відсотка.

Як на мене, хліб і надалі зберігатиме тенденцію до незначного подорожчання, оскільки для цього є неабиякі економічні передумови — подорожчання енергоносіїв, дотація кожної соціальної буханки щонайменше на 35 копійок, гарантована надбавка для продавців тощо.

Крупиздешевлення на 3—5 відсотка (за винятком рису).

Рекордний врожай зернових, на мій погляд, стимулюватиме круп’яний ринок до заробляння прибутків за рахунок збільшення оборотів продажів.

М’ясо подорожчання кілограма яловичини — на 3—5 гривень, птиці — на 2—5 гривень, подорожчання кілограма свинини — на 5—10 гривень.

Результат зумовить сезонне зростання попиту на м’ясо в період новорічних свят.

Овочі, фруктиздешевлення овочів — 5—7 відсотків, подорожчання фруктів — на 5—7 відсотків.

Овочі продовжать падати у цінах інерційно, а фрукти одержать зворотний тренд через насиченість ринку дорогим імпортом і зростання попиту через потребу у вітамінізованій продукції.

Цукорподорожчання кілограма солодкого піску на 3—5 гривень.

Гадаю, що кількамісячне падіння цін на цукор через його перевиробництво зупиниться під Новий рік. Вже в першому кварталі наступного року цукор подорожчає, але не так помітно, як на початку року нинішнього.

Молоко, молокопродуктиподорожчання на 4—5 відсотків.

Я вважаю, що через довготривале зниження обсягів виробництва молока і молокопродукції тенденція до зростання цін зберігатиметься і в першому кварталі наступного року.

Олія соняшникова — здешевлення літра на 3—5 гривень.

Більш ніж пристойне виробництво олійножирової галузі спонукатиме продавців на початку року до нарощування прибутків за рахунок оборотів торгівлі, а не розкручування цін.

Ліки подорожчання на 3—5 відсотків.

Я вважаю, що новий реєстр, заснований на принципі обов’язкової реєстрації гуртово-відпускних цін на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти, і навіть припис змінювати їх раз на півроку, не принесуть бажаного результату, якщо залишити недоторканою систему державних закупівель.

Алкогольні напої подорожчання пляшки горілки (0,5 літра) на 0,80—1,00 гривні, натурального вина — на 2—5 гривень, ігристого — на 5—8 гривень.

Я виходжу з того, що рік розпочнеться з індексації ставок акцизного збору на річний рівень інфляції, а також з підняття специфічних ставок на спирт етиловий.

Транспортні послугиподорожчання на 15—20 відсотків.

Адміністративно можна загальмувати перегляд тарифів на пасажирські перевезення залізницею, але в такому разі це доведеться робити в незручний період — на порозі Євро-2012 або парламентських виборів. Те саме стосується і послуг на комунальному транспорті.

Житлово-комунальні послугиподорожчання в середньому на 8—10 відсотків.

Схоже, що дорогий газ і електроенергія спливуть у платіжках за лютий. Я спираюсь на анонсоване в багатьох містах підняття тарифів за послуги з утримання прибудинкових територій і ... обіцянку Прем’єр-міністра Миколи Азарова лишити недоторканими комунальні тарифи до кінця 2011-го.

Туристичні послугиподорожчання на 8—10 відсотків.

Вартість зимового відпочинку у Карпатах вийшла за межі розумного, щойно запрацювали гірськолижні підйомники Буковелі. Але затримка зі снігом цього року, я вважаю, суттєво уповільнить зростання цін на туристичні послуги в цьому регіоні. А відпочинок у Криму подорожчає порівняно з попереднім сезоном на 25—30 відсотків.

Офіційний курс 8,0 гривень за $.