Звісно, о цій порі найбільший ажіотаж довкола різного новорічного краму. У Полтаві, Кременчуці, інших містах і райцентрах Полтавщини вже повсюдно відкрилися і так звані ялинкові ринки. Так, ялинки до одного метра у обласному центрі зазвичай коштують 35—40 гривень. Ну, а далі — і 60, і 70... Чотириметрову ялинку можна замовити за 200 гривень навіть із доставкою додому!
Але, звісно, найбільше дискусій нині щодо цін на продукти. Тривалий час (особливо на фрукти і овочі) вони трималися досить стабільно, але з наближенням Нового року поповзли вгору. На одні харчі повільніше, на інші — швидше, але загальна тенденція до здорожчання спостерігається повсюдно. Поки що найбільший «ривок» здійснили курячі яйця: якщо ще на початку місяця десяток можна було купити за 8,5—10 гривень, то нині найдешевші подорожчали в середньому на гривню, а найдорожчі — на дві і продовжують дорожчати. Тож традиційний для новорічного столу салат «Олів’є» теж подорожчає саме за рахунок яєць, оскільки «магазинні» складові — горошок, майонез, ковбаса поки що «на рівні». Втім, дорожчає саме м’ясо. Загалом свинина на ринку від 45 гривень за кілограм, але окремі види — вирізка, свинячі ніжки — вже дорожчають. Тож господарки, які планують порадувати свою родину холодцем чи якимись м’ясними делікатесами, скуповувалися на ринку ще минулого тижня, коли ціна на м’ясо залишалася доволі стабільною.
Дорожчають і молокопродукти. Включно із самим молоком, а особливо — домашній сир, сметана. Тим часом у торговій мережі з’явилися молокопродукти білоруського виробництва. Ціна на них стабільна, але зазвичай вони дорожчі за українські, хоча покупці переконані, що якість їх здебільшого вища.
Загалом же, вважають у управлінні з питань споживчого ринку Полтавської облдержадміністрації, підстав для здорожчання більшості продуктів в області нема. У листопаді на Полтавщині дещо стали нижчими ціни на крупи, макаронні вироби, цукор-пісок, овочі та фрукти.
 
Полтавська область.