У наших споживачів є всі шанси зустріти Новий рік весело — в компанії рятувальників. Такого висновку дійшли фахівці Державного підприємства «Укрметртестстандарт».

 

— Минулого тижня було відпрацьовано низку торговельних точок. По всій Україні перевірили більш як 20 підприємств, у 62 відсотках випадків виявили порушення, що стосувалися новорічної продукції, — розповів на вчорашній прес-конференції голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

Для журналістів в «Укрметртестстандарті» влаштували імпровізовану виставку неякісного краму. Особливо вражали зразки легкозаймистих дитячих карнавальних костюмів та новорічних гірлянд.

— Гірлянди мають відповідати певним умовам пожежної, електричної і механічної безпеки. Проте до цих вимог не дотягнув жоден із перевірених нашими фахівцями зразків, — каже начальник науково-технічного випробувального центру «Укртест» ДП «Укрметртестстандарт» Анатолій Гіндикін. — Причому висока ціна «вогників» не може свідчити про їх якість, адже цього року в нашій торговельній мережі за небезпечні китайські гірлянди правлять не 14—20 гривень, як торік, а 150—200.

Експерт звертає увагу на ненадійний корпус гірлянди, який може згоріти вщент під впливом іскри від бенгальського вогника.

— Корпус легко пошкодити, — продовжує експерт, — від незначного удару або падіння. Крім того, електричні дроти в гірлянді занадто тонкі й дуже швидко перегріваються. Така прикраса не гарантує вам безпеки, крім того, створює надмірні електромагнітні перешкоди, тож розташований поряд телевізор працюватиме погано.

Якісних гірлянд на нашому ринку практично немає. Мабуть, тому ялинка в залі «Укрметртестстандарту» була прикрашена лише кульками та бантиками.

— Наразитися на небезпеку можна й через неякісні карнавальні костюми. До цієї шапки Санта Клауса варто придбати вогнегасника, — жартує прес-секретар «Укрметртестстандарту» Роксолана Цірук. — А це вже не смішно: костюмчик Діда Мороза спалахує, як свічка, і згорає протягом двох секунд. Новорічна карнавальна маска також може згоріти разом зі шкірою людини, адже в разі займання її просто не встигнуть зняти.

Не кращої думки експерти і про м’які іграшки, які дорослі вважають найкращим новорічним подарунком для дітей. Нерідко їх набивають технічним матеріалом, який може викликати в малечі алергію. Дитячі іграшки в Україні підлягають обов’язковій сертифікації, проте імпортери такої продукції часто-густо маркують її як новорічні сувеніри, уникаючи прискіпливого контролю.

Щоб не додавати роботи медикам і пожежникам, фахівці радять обирати продукцію вітчизняного виробника, звертати увагу на наявність маркування українською мовою та вимагати в продавців показати документи — принаймні гігієнічний висновок на товар. Не варто обирати новорічні іграшки, які відлякують їдким запахом і залишають на руках сліди від фарби або блискіток — така краса може спричинити алергію.

Не менш прискіпливо варто підходити до складання новорічного меню — заморські фрукти та овочі для тривалого збереження товарного вигляду обробляють пестицидами. Таку отруту в надмірній кількості виявили у винограді з Бразилії, Польщі та Росії, придбаному в українських супермаркетах.