Знаний ужгородський кондитер Валентин Штефаньо знову порадував земляків буйною фантазією: виготовив найбільшу і найімпозантнішу в Україні ялинку з карамелі. На солодке дерево-диво, цілком схоже на гінку молоду смереку, заввишки трохи більш як півтора метра майстер витратив сорок кілограмів цукру.
Зізнається, що змайструвати небачений досі шедевр його спонукала ялинка із Закарпаття, що нині виблискує кольорами веселки на Площі святого Петра у Ватикані. Молодий кондитер, який пройшов професійну школу у самому Парижі, побажав у такий спосіб порадувати закарпатців, але насамперед допомогти неповносправним дітям.
За словами Валентина, спочатку хотів створити головний новорічний атрибут із шоколаду. Але карамель — матеріал міцніший і вишуканіший: відблискує на світлі, багатий переливами кольорів і за рахунок цього має справді святковий вигляд.
...Працював до третьої години ранку і спорудив досить міцний каркас, а тоді, вже наступного дня, змайстрував гілки й прикрасив їх.
Разом із дітьми з реабілітаційного центру «Дорога життя» відлив і солодкі льодяники за рецептом із книги столітньої давності у вигляді герба Ужгорода. Валентин сподівається знайти меценатів, які б купили льодяники, а за виручені кошти звести кілька пандусів, таких потрібних цим діткам...
Солодку красуню-ялинку кондитер установив у найбільш відвідуваному напередодні свят ужгородському супермаркеті. Біля неї поставили скриньку, щоб благодійники кидали гроші для потреб неповносправних дітей.
Фото Олександра ПОПОВИЧА.