Агропромисловий комплекс України — становий хребет економіки, запорука стабільності і впевненості в майбутньому. Сільське господарство формує вагому частку валового внутрішнього продукту держави, а унікальність природних ресурсів галузі — створює необмежений потенціал економічного зростання.

«Ми гарантовано вирішуємо всі питання з вирощуванням, збиранням, логістикою, зберіганням та продажем зерна сільгоспвиробників»

До моменту створення у жовтні 2010 року Державної продовольчо-зернової корпорації український селянин залишався сам на сам зі своїми проблемами. Середні й малі фермерські господарства з часу отримання Україною незалежності стикалися з проблемами, розв’язати які дуже складно, якщо взагалі можливо: високі ціни на нафтопродукти, добрива, посівний фонд, реалізація вирощеної продукції за дійсно справедливими цінами, оскільки її складно продати без армії різнокаліберних посередників — навіть на внутрішньому ринку, не кажучи про експорт. Завжди існував брак сучасної грунтообробної, посівної, зернозбиральної, переробної сільськогосподарської техніки, а також проблеми зі зберіганням і переробкою — через монополізацію елеваторів і переробників; постійна нестача оборотних коштів, особливо під час проведення весняно-польових робіт і початку збиральної кампанії.

Сьогодні Корпорація запропонувала принципово нову ідеологію забезпечення всебічної підтримки вітчизняних сільгоспвиробників. Вона полягає в продуманому, прогнозованому, а головне, — у взаємовигідному союзі сільгоспвиробника та Корпорації, адже місія ДПЗКУ — формування системи відносин, за якої фінансові кошти споживачів зерна максимально без посередників йдуть до виробників.

Тепер сільгоспвиробникові не потрібно ламати голову, де взяти кошти на весняно-посівну кампанію, а потім вирішувати з року в рік проблемні питання — як вчасно зібрати вирощений урожай, де його зберігати і кому реалізувати за вигідними цінами. Продовольчо-зернова корпорація України пропонує вирішення цих проблем.

ДПЗКУ купує по форвардній програмі зерно, вирощене аграріями, фінансуючи весняно-польові роботи, постачаючи паливо, засоби захисту рослин і добрива за цінами, нижчими за ринкові.

Потужний парк комбайнів і зерновозів механіко-технологічного підрозділу ДПЗКУ допомагає своєчасно та якісно зібрати врожай і транспортувати його на елеватор, — тим самим розвиваючи інфраструктуру аграрного ринку, насамперед, забезпечуючи розбудову транспортної та логістичної бази.

Елеватори та переробні потужності Корпорації знімають усі проблеми з гарантованим і вигідним зберіганням зерна та його подальшою переробкою. А експортні контракти, укладені ДПЗКУ, дозволяють вигідно продати зерно вітчизняних сільгоспвиробників за справедливими цінами.

«Таким чином, об’єднавши вироблений товар з нашими сервісними, логістичними, інфраструктурними, переробними і експортними можливостями, ми гарантовано вирішуємо більшість проблем сільгоспвиробника, збільшуючи доходи малих і середніх господарств. Украй важливо, щоб наша співпраця будувалося системно і масштабно — на рівні не окремих господарств, а великих об’єднань та асоціацій сільгоспвиробників», — підкреслює Ігор Філіпенко.

І таким прикладом співпраці стала нещодавно підписана генеральна угода з сільськогосподарським кооперативом «Козацький зерновий союз», члени якого вирощують свою продукцію майже в усіх регіонах України на землях, загальна площа яких становить понад 800 тис. га.

«Підписання Генеральної угоди між кооперативом та корпорацією відкриває нову сторінку в історії вітчизняного сільгоспвиробництва, яку буде написано, виходячи з інтересів товаровиробника, а не посередників», — наголошує Ігор Філіпенко.

Державна продовольчо-зернова корпорація робить усе необхідне для розвитку нового кооперативного руху на селі, який має стати важливим фундаментом структурної перебудови сільського господарства. Розвиток кооперації дозволить підвищити дохідність виробництва та позбутися засилля посередників.

«Досягнуто принципових домовленостей між ДПЗКУ та рядом країн на поставку українського зерна»

Упродовж 2011 року керівництво та фахівці ДПЗКУ відвідали з робочими візитами більшість країн — традиційних споживачів зерна, а також відкрили нові для українського зерна ринки. Проведено переговори з керівництвом держав та провідних компаній Лівану, Йорданії, Бахрейну, Катару, Об’єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії у розрізі експортних можливостей зернових.

Так досягнуто принципових домовленостей між ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та урядом Королівства Йорданії щодо укладення форвардних контрактів на вирощування та поставку зернових. Йдеться про поставку великої партії збіжжя до кінця 2011/2012 маркетингового року, яка в змозі задовольнити майже всі потреби країни.

Результатом переговорів з Саудівською Аравією також стала домовленість про поставки зерна з України. Тепер ці домовленості винесено для обговорення на державному рівні, реалізацію яких має забезпечити державний агент на зерновому ринку Саудівської Аравії.

Підписано низку угод з китайськими партнерами — Національною машинобудівною та інженерною корпорацією Китаю, Ексімбанком КНР та китайськими державними міжнародними інвестиційними корпораціями «СІТІС» і «СІС» у галузі сільського господарства. Всі домовленості знаходяться в активній стадії, і їх реалізація розпочнеться у січні-лютому наступного року. Їх суть — у наданні проектного фінансування для реалізації спільних проектів — заводу з виробництва засобів захисту рослин та заводу з виробництва органічних добрив.

Керівництво Корпорації також взяло участь у Женевській зерновій конференції, під час якої пройшли переговори з багатьма потенційними партнерами щодо основ взаємодії у фінансово-торгових операціях та інвестиційній діяльності.

Також від імені Державної продовольчо-зернової корпорації була зроблена доповідь на Міжнародному зерновому форумі в Москві, де обговорювалися питання реалізації аграрного потенціалу Причорномор’я.

Колосальна робота з керівництвом іноземних держав, компаній, установ та організацій, що була проведена ДПЗКУ за минулий рік, вибудувала фундамент для реалізації спільних проектів уже з початку наступного року.

«ДПЗКУ відбулася як державне публічне акціонерне товариство»

Рішенням Міністерства аграрної політики та продовольства України у листопаді цього року створено ПАТ «ДПЗКУ» — шляхом перетворення державного підприємства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

«Головні завдання ДПЗКУ — стати ефективним агентом держави для реалізації зернової політики, виконання міждержавних контрактів, сприяння вітчизняним сільгоспвиробникам і забезпечення продовольчої безпеки держави», — каже голова правління ПАТ «ДПЗКУ» Олександр Лавринчук. «Публічне акціонерне товариство — це та юридична форма організації, яка дозволить це зробити», — наголошує він.

«Досягнуто значних успіхів у заготівлі зерна»

Досягнуто значних успіхів у заготівлі зерна нового врожаю: на заготівельні філії надійшло понад 2,4 млн. тонн зернових та олійних культур, що майже на 1 млн. тонн більше, ніж торік.

«Ми плануємо масштабну реконструкцію наших елеваторів та млинів. І першим кроком у цьому напрямі буде модернізація Севастопольського комбінату хлібопродуктів, а також Миколаївського та Одеського зернових терміналів у плані нарощування складських ємностей», — розповідає про плани на наступний рік Олександр Лавринчук.

Сьогодні ДПЗКУ є найбільшим оператором ринку зберігання зернових в Україні, володіючи потужністю одночасного зберігання 3 млн. тонн. У результаті інвестиційної програми, модернізації та збільшення виробничих і зернозберігаючих потужностей, корпорація планує збільшення потужностей до 5 млн. тонн.

«Хліб Інвестбуд» завершив програму форвардних закупівель для Аграрного фонду»

Цього року «Хліб Інвестбуд» спільно з Аграрним фондом уперше разом сформували державний інтервенційний фонд, значна частина збіжжя якого зберігається на підприємствах Державної продовольчо-зернової корпорації України.

З кінця липня 2011 року компанія «Хліб Інвестбуд» здійснювала третій етап форвардної програми закупівель зерна для Аграрного фонду. Попередні два етапи форвардної програми, реалізовані компанією з 18 березня по 10 червня 2011 року, завершилися підписанням 1215 контрактів на поставку продовольчої пшениці, гречки і жита з авансовою оплатою аграріям 70% (понад 1 млрд. грн.) від вартості майбутнього врожаю.

«У підсумку 890 тис. тонн зернових, передбачені форвардною програмою на загальну суму 1,55 млрд. грн., були поставлені й оплачені. На сьогодні повним ходом йде передача закупленого за форвардом зерна на баланс Аграрного фонду. Отож форвардну програму можна вважати успішно завершеною», — зазначив Роберт Бровді.

Узагальнюючи підсумки форвардної програми, керівник «Хліб Інвестбуду» відзначив її три головні переваги для аграріїв.

«По-перше, це безвідсоткові фінансові ресурси, виділені сільгоспвиробнику в найпотрібніший час (період посівної і вирощування врожаю) авансом на 4—6 місяців. Порівняно з банківськими кредитами під 20—22% це говорить само за себе. По-друге, це міндобрива та пальне за пільговими цінами. За нашими підрахунками, учасники форвардної програми порівняно з ринковими цінами заощадили на зазначених ресурсах 107 млн. грн. І, по-третє, це гарантований збут вирощеного зерна і висока закупівельна ціна на нього», — зазначив Роберт Бровді.

Навесні 2011 року «Хліб Інвестбуд» запустив пілотний проект з метою апробувати систему комерційного форварда на прикладі кукурудзи. Наразі відбувається процес фіналізації поставок і остаточних розрахунків з аграріями. На сьогодні по комерційному форварду вже поставлено близько 300 тис. тонн кукурудзи.

«Орієнтир компанії — поставити в поточному маркетинговому році за зовнішньо-економічними контрактами 4 млн. тонн зерна»

«Хліб Інвестбуд» планує розширювати інвестування в переробку і випуск готової продукції та працюватиме у напрямі розвитку експортного потенціалу. Якщо говорити мовою цифр, то орієнтир компанії — поставити в поточному маркетинговому році за зовнішньоекономічними контрактами 4 млн. тонн зерна, з яких 3 млн. тонн закуплено на внутрішньому ринку, а понад 1 млн. тонн вже експортовано.

Компанія «Хліб Інвестбуд» має намір у 2012/2013 маркетинговому році законтрактувати по споту 1 млн. тонн зернових та 4 млн. тонн за програмою комерційного форварда з українськими сільгоспвиробниками в тому числі, 1 млн. тонн ячменю, 1,5 млн. тонн кукурудзи і 1,5 млн. тонн пшениці (продовольчої і фуражної).

«Основна наша умова — комбайни повинні складати на території України»

Машинно-технологічна станція ДПЗКУ надає послуги тим господарствам України, які не в змозі самостійно забезпечити себе зернозбиральною технікою, а таких в Україні 84 відсотки.

З травня 2011 року ДПЗКУ-МТС провела роботу у тисячі сільгосппідприємствах і фермерських господарствах у 24 областях України, зібравши врожай з 380 тис. гектарів. За 4 місяці трьохстами автомобілями перевезено 800 тисяч тонн сільгосппродукції і забезпечено роботою понад півтори тисячі українців.

«За минулі півроку про нас дізналися в Україні, ми закріпилися на ринку, зарекомендували себе як надійні партнери, що виконують в строк усі свої зобов’язання, тому вже сьогодні ми уклали контракти на збирання врожаю у 2012 році з чотирьохсот тисяч гектарів, підписали попередні угоди про співпрацю з багатьма організаціями і холдингами на збирання близько п’ятисот тисяч гектарів», — каже керівник підрозділу «Механіко-технологічна станція» Державної продовольчо-зернової корпорації України Олександр Бавицький.

За його словами, попереднє укладання договору дозволить аграріям бути впевненими у своєчасному збиранні та збереженні майбутнього врожаю, а також допоможе у плануванні витрат.

У планах наступного року структура парку сільськогосподарської техніки ДПЗКУ-МТС істотно зміниться і розшириться. У 2012 році кількість зернозбиральних комбайнів становитиме 1500 одиниць, до структури парку увійдуть комбайни з потужнішою пропускною здатністю (14 кг/с), парк автотранспорту становитиме 800 одиниць автомобілів з більшим об’ємом кузовів (70 куб. м).

«Наразі ми ведемо переговори з кількома відомими світовими виробниками сільськогосподарської техніки. Це німецький «Claas», CaseNewHolland, російський «Россельмаш», «Гомсільмаш» та деякі інші виробники. Вони висловили зацікавленість у тому, щоб узяти участь у фінансуванні деяких програм із спільного складання сільськогосподарської техніки. Основна наша умова — комбайни повинні складатися на території України. Це дасть додаткові робочі місця й завантаження вітчизняного виробництва», — зазначив керівник підрозділу «Механіко-технологічна станція» Державної продовольчо-зернової корпорації України Олександр Бавицький.

«З точки зору реструктуризації, реформування корпорації та виходу її на міжнародний рівень — усі завдання, що були поставлені на цей рік, ми виконали. Ми системно та послідовно плануємо свій подальший розвиток, виходячи з головної місії корпорації — поєднанні фінансових можливостей споживачів сільськогосподарської продукції та потенціалу її українських виробників», — підбиває підсумок роботи Державної продовольчо-зернової корпорації України за 2011 рік ідеолог її створення Ігор Філіпенко.

Голова Наглядової ради «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) Ігор Філіпенко та голова Кооперативу сільгоспвиробників «Козацький зерновий союз» Геннадій Новиков підписують Генеральну угоду.
Голова Наглядової ради «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) Ігор Філіпенко, голова ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» Микола Удовиченко та керівництво Національної машинобудівної і інженерної корпорації Китаю.