Учора під час прес-конференції народні депутати й політологи підбили політичні підсумки цього року і спрогнозували ситуацію на наступний рік.

Підсумки

Народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів) головною подією цього року вважає завершення наших переговорів щодо угоди про асоційоване членство в ЄС і зону вільної торгівлі. «Станом на сьогодні сторони звірили тексти угоди економічної та політичної частини, і ця угода готується до парафування, — повідомив він. — Влада повинна розуміти, що цей напрямок не повинен суперечити створенню сприятливих умов співробітництва з нашими сусідами: Росією, Білоруссю та ін.». За словами парламентарія, європейський вектор не самоціль. Це можливість формувати високі стандарти економіки, демократії, рівень і якість життя людей.

Народний депутат Андрій Павловський («БЮТ-«Батьківщина») назвав 2011 рік роком звуження соціальних прав громадян та ігнорування опозиції. Серед негативних моментів він виокремив прийняття пенсійної реформи, збільшення цін на продукти харчування, комунальні послуги, заморожування зарплат, пенсій, стипендій. Він повідомив, що, за даними Національної академії наук України, вартість зарплати в кінцевій ціні продукції становить лише 6,3%, у європейських країнах — понад 30%. Водночас, зазначив він, влада збільшує витрати на державний апарат, які перевищують витрати на соціальні потреби. А у сфері державного управління встановлюються родинні стосунки.

Глава центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що в макроекономічному плані рік був порівняно стабільним. Але, попри це, знизився рейтинг Президента і Партії регіонів. «На жаль, багато хто з людей на владі заробляють, замість того щоб думати про майбутнє країни. Не змінивши парадигму економічної поведінки, нинішня влада дуже багато чим ризикує. Потрібно заощаджувати не тільки на населенні, а й на собі, щоб у людей не виникало відчуття несправедливості», — сказав він.

За оцінками В. Фесенка, падіння рейтингу ПР було пов’язано, передусім, з підвищенням комунальних тарифів. Позитивом року політолог назвав завершення переговорів з ЄС, ключовою помилкою влади — арешт Юлії Тимошенко, що різко послабило можливості для успішного завершення угоди з ЄС.

Прогноз

А. Кінах уважає, що тенденції на наступний рік досить негативні. «Україна надто залежить від зовнішньої економічної й політичної кон’юнктури. Близько 50% ВВП формують експортери. Це впливатиме на внутрішню ситуацію в країні, з огляду на те, що в нас низький рівень платоспроможності внутрішнього ринку. У цьому контексті важливо, щоб Україна не повторювала дуже серйозних системних помилок, пов’язаних з неконсолідованістю влади, і максимально підсилювала складову, що пов’язана з підвищенням ділової активності, підтримкою підприємництва, створенням нових робочих місць, здатністю держави захищати внутрішніми методами свій ринок і, безумовно, використовувати такі переваги як членство у СОТ для просування експортної продукції», — підкреслив він.

Друге завдання наступного року, за його словами, це проведення чесних, прозорих, демократичних парламентських виборів.

На думку експерта, головна подія майбутнього року — парламентські вибори. «Нас очікує дуже гостре протистояння в питанні нашого зовнішнього політичного вибору. Росія посилить тиск на Україну. Тому потрібна дуже гнучка й послідовна політика», — наголосив він.

В. Фесенко впевнений, що вибори можуть зняти значну частину соціальної напруги. Але якщо їх офіційні результати не будуть відповідати очікуванням населення, а маніпуляції будуть грубими, масштабними, тоді політолог не виключає ситуації, що сьогодні є в Росії, але в гостріших формах.

Політолог також сказав, що на виборах може виникнути ситуація, де ні влада, ні опозиція не матимуть більшості. Тоді «золота акція» буде в мажоритарників, які й визначать конфігурацію майбутнього парламенту.