Законодавчі засади та практичні аспекти участі засобів масової інформації у передвиборній агітації та висвітленні виборчого процесу в контексті нової редакції Закону «Про вибори народних депутатів» обговорили учасники «круглого столу» на тему: «Діяльність ЗМІ у виборчому процесі: законодавче забезпечення та практика його застосування».

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, відкриваючи зібрання, зауважив, що в новій редакції закону про вибори народних депутатів України розділи про діяльність ЗМІ радикально не змінено, хоча існує ціла низка законодавчих новел. Специфіка наступної виборчої кампанії, за словами М. Томенка, полягатиме в тому, що ЗМІ першими стартують у виборах.  Він також висловив сподівання, що схвалена за основу парламентська постанова про мораторій на перевірки ЗМІ під час наступних виборів до Верховної Ради буде ухвалена в цілому на останньому пленарному тижні нинішньої сесії (10—13 січня). А також застеріг від того, щоб перед виборами не змінювали голів парламентських комітетів, особливо якщо вони представляють опозицію.

Заступник Голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера розділив позицію М. Томенка: поганий виборчий закон чи хороший, але його треба неухильно дотримуватися. Серед позитивів нового виборчого закону в частині інформаційного забезпечення виборчого процесу А. Магера відзначив окремі норми, які чітко регламентують поведінку ЗМІ під час виборів, політичну рекламу. 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко наголосив, що в законі є речі, які ще викликають хвилювання. На його погляд, ключовою проблемою залишається те, що закон написано не під журналістів, не під ЗМІ, а під політичні партії. 

На знімку (зліва направо): заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, перший заступник Голови Держкомтелерадіо України Анатолій Мураховський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.