Учора в Новоград-Волинському районі Житомирщини був день жалоби. Восьмеро наших співвітчизників, які загинули в Підмосков’ї, звідси. Троє — з Пилиповичів, двоє — зі Старої Романівки, решта — з інших сіл району. Цього сумного дня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин був разом зі своїми земляками. Він вирішив підтримати родини загиблих і не тільки морально. За його сприяння Кабмін спрямував півмільйона гривень на допомогу цим сім’ям. По 5 тисяч гривень виділила їм районна влада. Вона допомогла організувати поїздку членів цих сімей до Росії.
У Свято-Троїцькому соборі Новограда-Волинського відбулася панахида, яку відправив архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. Затим Володимир Литвин спілкувався з родинами загиблих і постраждалих. Говорячи після цього про своє ставлення до цієї трагедії, він нагадав про той інформаційний потік поганих новин, до яких ми звикли, стали черствими.
Він сказав, що для нього це була особиста трагедія. В цих селах він бував, а сьогодні бачив згорьованих батьків-матерів. Жодні слова не допоможуть. Але життя не закінчується, треба думати про живих. Він висловив свою думку про те, як треба захищати наших заробітчан за кордоном.
Говорячи про сьогоденні проблеми, Володимир Литвин нагадав, що дебати про бюджет були тривалими. Сподівалися на те, що ціна на газ буде нормальною. Тепер ми щомісяця платимо Росії один мільярд доларів. А збираємо тільки половину цієї суми. Підвищувати ціну на газ далі не можна, люди не зможуть платити, підприємства зупиняться. У лютому бюджет коригуватиметься, все залежить від того, як завершаться переговори з Російською Федерацією. Ніхто не піде на зраду національних інтересів, підкреслив він. І нагадав, що багато часу втратили на розмови про створення газотранспортного консорціуму. Продовжуючи тему енергоресурсів, нагадав, що в нас вкрай низька частка відновлювальної енергії, хоча про її розвиток багато говорять. Потрібно створити умови, щоб люди займалися цим бізнесом, надати преференції.
Йшлося й про інші проблеми. Зокрема, про дотації на молоко. Тут все вирішував Київ, підтримували одиниць. Куди пішли кошти, запитав він риторично і повідомив, що цього року ситуація зміниться.
Наступний рік буде непростим, вважає Голова Верховної Ради. Він навів дві головні сучасні тенденції — це боротьба за ресурси для життя і виживання та демократизація, в тому числі, примусова. В цих умовах для нас важливо зберегти діалог у країні. Не треба любити владу, а треба поважати країну. З сумом спостерігаю, сказав він, як в Україні намагаються перекричати один одного. Навів приклад. Венеціанська комісія дала свої рекомендації з мовного питання. Кожен політик бачить там тільки те, що хоче. Цитують тільки те, що подобається. Те саме стосується і газових питань. По-різному оцінюють один і той же документ. А це тільки посилює переговорні позиції Росії. Різні думки і про відносини України з Євросоюзом. Одні — за, інші — проти їх поглиблення. Перед виборами такі політики будуть затребувані. Виголошуватимуть одні гасла на Сході, інші — на Заході. До того ж, починаючи з мовного питання і закінчуючи зовнішньоекономічними. Нам потрібен здоровий прагматизм і здоровий реалізм, а «не особисте бачення і особисте збагачення». Є межа, яку не можна переступати.
Того самого дня відбулася зустріч Володимира Литвина з керівниками підприємств, установ, організацій міста Новограда-Волинського, Новоград-Волинського та сусідніх районів. Володимир Литвин передав ключі від шкільних автобусів відділу освіти райдержадміністрації. Відбулася також презентація благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Один з принципів його роботи — підтримка обдарованої молоді. Голова Верховної Ради сказав, що в глибинці молоді розкритися важче, ніж в умовах великого міста. Зате сільські діти краще розуміють, що таке праця і більше цінують батьків.
Кращі учні, студенти, абітурієнти отримають стипендію В. Литвина.
 
Житомирська область.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
(У центрі) голова правління благодійного фонду Володимира Литвина Іван Литвин.
Голова Новограда-Волинського Володимир Загривий, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, народний депутат України Микола Рудченко.