Чи дотримуються вимог законів України «Про охорону дитинства», «Про дитяче харчування», перевіряли працівники прокуратури Рівненщини за участі фахівців контролюючих органів. З’ясувалося, через недофінансування з місцевих бюджетів лікувальних, дошкільних, загальноосвітніх та інших дитячих закладів області їх вихованці та учні не забезпечуються харчуванням згідно з нормами, що затверджені постановою №1591 Кабміну від 22 листопада 2004 року. В меню дітлахів переважають дешеві, низькосортні або й навіть заборонені для вживання продукти.
Установлені норми харчування виконуються на 80—100 відсотків лише у загальноосвітніх навчальних закладах міста Кузнецовська, Сарненського, Володимирецького, Дубровицького, Рокитнівського, Зарічненського районів, тобто тих, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Вартість харчування тут від 11,29 до 13,79 гривні на день, залежно від вікової категорії учнів. А ось у Гощанському і Демидівському районах вартість харчування для одного учня 1—4 класу — 1,5 гривні на день, у Костопільскому районі та Рівному — 2, Радивилівському — 2,4, Рівненському — 2,6 гривні. Відтак асортимент шкільних обідів обмежений і складається переважно з овочевих, борошняних, круп’яних страв.
Тому міськрайпрокурори області внесли в органи влади, місцевого самоврядування та заклади освіти вісімнадцять подань з вимогами усунути порушення та вжити заходів щодо належного фінансування і забезпечення повноцінного харчування учнів.
Ольга КРОТ, старший радник юстиції, старший помічник прокурора Рівненської області з питань захисту прав і свобод дітей.