Райсільгосптехніки скрізь уже, як мовиться, наказали довго жити. Але... у Срібному ще й досі триває багаторічна тяжба за майно підприємства, що займалося ремонтом техніки.

У 2008 році «Голос України» писав про намір голови правління ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» Анатолія Якименка підпалити себе на знак протесту проти свавілля ділків, які без його відома реалізували приміщення, техніку підприємства. У такий спосіб останнє поплатилося в основному за взятий у лізинг трактор Т-150. Райсільгосптехніка завинила ВАТ «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг» 125079 гривень та певні суми меншим кредиторам. Постановою Господарського суду Чернігівської області від 15 листопада 2007 р. ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Кредитори, однак, згодом підписали мирову угоду: все-таки краще відстрочити платежі, ніж зупинити роботу трудового колективу. Проте без їхнього відома ліквідатор спішно і потай продав майно боржника в сумі 371 тисяча гривень.

Слава Богу, Анатолій Федорович не вдався до крайнощів. Після виходу в «Голосі України» статті про його поневіряння Київський апеляційний господарський суд, а згодом і Вищий господарський суд України дійшли висновку, що «ліквідатором боржника було укладено значну угоду без згоди комітету ВАТ «Срібне Райагротехсервіс», а отже, неправомірно відчужено майно боржника». Верховний Суд України ухвалою від 22 січня 2009 року підтвердив цей вердикт.

 

«Здавалося, справедливість відновлена і трудовий колектив ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» стає знову власником, — пише до редакції А. Якименко. — Аж ні, і, як кажуть у народі, а віз і нині там».

Річ у тім, що ТОВ «САК «ЛТД», яке 16 квітня 2008 р. купило за 101170,3 гривні 7324 квадратні метри приміщень райсільгосптехніки, вже 17 червня 2008 року (через 2 місяці!) перепродало все це СТОВ «Батьківщина». А щодо останнього Господарський суд Чернігівської області 15 червня 2011 р. не прийняв «доводи позивача щодо недобросовісності відповідача при придбанні спірного майна». Адже на той момент договір продажу ще не був визнаний недійсним.

— Ми добре знаємо, хто стоїть за «САК «ЛТД», — зазначає А. Якименко. — У ті для нас важкі дні «добродії» усе облаштували так, щоб швидко отримати великі площі ремонтної бази за сміхотворною ціною. Кримінальну справу за моїми заявами і досі розслідує міліція.

«Добросовісному покупцю», як з’ясувалося, цього було замало. ВАТ «Срібне Райагротехсервіс» свого часу заснувало ТОВ «Сільгоспсервіс» (99 відсотків статутного фонду) для обробітку орендованої землі.

— І ось виконавчий директор новоутворення Олексій Смалько, який має 1 відсоток статутного фонду, потай від акціонерів, без згоди засновників підписав із СТОВ «Батьківщина» угоду про передачу цьому господарству усього рухомого і нерухомого майна, — розповідає А. Якименко. Чоловік вирішив не опиратися новим господарям і, мабуть, у нагороду за відчутну допомогу фактично отримав солідну посаду в СТОВ «Батьківщина».

У вересні цього року Срібнянський районний суд позбавив умовно на рік волі О. Смалька.

Ось що записано у вироку щодо його особи: «Підсудний вину визнав повністю, щиро розкаявся і пояснив, що 16 грудня 2010 року рішенням Срібнянського районного суду задоволені позовні вимоги ТОВ «Сільгоспсервіс» в особі голови ліквідаційної комісії та зобов’язано його передати голові ліквідаційної комісії ТОВ «Сільгоспсервіс» печатку та штампи ТОВ «Сільгоспсервіс», оригінал статуту ТОВ «Сільгоспсервіс», свідоцтво про державну реєстрацію ТОВ «Сільгоспсервіс», довідку про включення ТОВ «Сільгоспсервіс» до ЄДРПОУ, довідку за формою № 4-ОПП про взяття на облік в ДПІ платника податків ТОВ «Сільгоспсервіс», повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків, оригінали бухгалтерських та господарських документів, господарські договори та первинні бухгалтерські документи. Коли рішення набрало законної сили і державний виконавець звернувся про передачу вказаних документів, він повідомив юриста СТОВ «Батьківщина», який пояснив, що все владнає. Після наступного звернення державного виконавця щодо виконання рішення суду, він знову повідомив юриста. І знову отримав відповідь, що той все владнає. Коли державний виконавець звернувся з вимогою виконати рішення суду втретє і вимога не була виконана, матеріали були передані у прокуратуру для вирішення питання про порушення кримінальної справи. Штапм, печатку та документи, зазначені в рішенні Срібнянського районного суду від 16.12.2010 року, міг передати голові ліквідаційної комісії на виконання зазначеного рішення суду, але не зробив цього. Обставин справи не оспорює».

Товариством з обмеженою відповідальністю «Сільгоспсервіс» подано позов до СТОВ «Батьківщина» про витребування від відповідача 14 автомобілів, 3 тракторів, екскаватора, навантажувача, комбайна, фрезерувальних, токарних та інших верстатів. Загалом у переліку 52 одиниці техніки, обладнання. Суд, який відбувся 25 листопада цього року, фактично майже повністю підтримав позов. Адже відповідачі не надали документів, які підтверджували б, що вони заплатили гроші за це майно. Усупереч чинному законодавству ні в договорах, ні в актах прийняття-передачі ціни товару не зазначено! У документації «продажу» автомобілі ідентифіковані за попередніми (!) державними номерами до перереєстрації їх в 2008 році.

Як розвиватимуться подальші події щодо повернення майна колишньої райсільгосптехніки у Срібному? На це запитання, зрозуміло, важко відповісти. Бо ж і будь-який суд не дасть жодної гарантії власникам, що вони зможуть отримати повноцінні «КамАЗи», а не звичайний металобрухт.

Чернігівська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.