Попри те, що восени на Волині випало на дві третини опадів менш як зазвичай, область без хліба не залишиться. Свідченням того є нещодавні дослідження стану посівів. 

Майже на 67 відсотках вони перебувають у доброму стані і лише на 6 — рослини слабкі та зріджені. Добре і те, зважаючи на вкрай засушливий вересень. У господарствах здебільшого не відкладали сівбу на сприятливіший період, а виконували роботи у звичному ритмі. Як показав час, саме на цих площах пшениця, ячмінь і жито перебувають у найкращому стані.

Позитивну роль відіграли й сучасні технології, які дають змогу за один прохід провести оранку, культивацію і сівбу. Втрати вологи при цьому мінімальні. Саме так роблять у господарстві «П’ятидні» Володимир-Волинського району, яке очолює Валерій Діброва. Майже вся озима пшениця і ячмінь, а під ними тут зайнято 3350 гектарів, перебувають у доброму стані, пройшли фазу кущення. Добре послугувала на майбутній врожай і тепла погода. Вегетація не припинялася до минулого тижня. А щедрі дощі двох останніх декад року додали аграріям ще більше віри і оптимізму: в зиму поля входять із непоганими запасами вологи.

До речі, за даними Волинського гідрометеоцентру, листопад 2011 року видався найбільш засушливим за весь період спостережень. В області за норми 43 міліметри випало лише 5 міліметрів опадів. Скупим на дощ був і вересень — 15 міліметрів (норма 55).

Інженер-агрометеоролог Волинського гідрометеоцентру Тамара Рудак вважає: оскільки січень і грудень очікуються відносно теплими, без сильних морозів, то посіви зернових повинні перезимувати без значних втрат.

Волинська область.