Директора Херсонського машинобудівного заводу побили за солідарність із пікетувальниками, котрі вимагають від влади допомоги у відродженні підприємства
Штурмувати будівлю Херсонської обласної державної адміністрації готові робітники місцевого машинобудівного заводу. Незважаючи на судову заборону, вони вже понад тиждень пікетують «Білий дім», вимагаючи від влади виконати обіцянку з фінансування програми виробництва комбайнів на базі ХМЗ. Однак пристрасті загострилися після того, як буквально за сотню метрів від офісу Херсонської облдержадміністрації невідомі по-звірячому побили директора підприємства Віктора Слободянюка, котрий цілком підтримав пікетувальників. У потерпілого, на голову якого наклали півдесятка швів, та й у його однодумців також, є серйозні підстави підозрювати, що до організації нападу могли бути причетні можновладці, які поставили мету залякати трудовий колектив (про це — далі). Однак учасники акції протесту мають намір стояти до останнього. Вони доклали максимум зусиль, щоб їх лідеру дали слово на сесії обласної ради, і обіцяють особисто відвідати кабінети чиновників, якщо ті не виходять до них на площу Свободи.
Розправа в парку
— Після декількох днів пікетування мені зателефонував високопоставлений чиновник обласної державної адміністрації і в телефонній бесіді сказав дослівно таке: «Ти закінчиш дуже хреново і за все відповідатимеш». Близько третьої години пополудні того самого дня одержую на свій мобільний з невідомого номера СМС-повідомлення: «Не хочеш по-хорошому, буде по-поганому». Майже о дев’ятій годині вечора поставив машину на стоянку і йшов додому через парк імені Ленінського комсомолу неподалік від облдержадміністрації. Одержав ззаду удар по голові якимось важким предметом, упав, але зумів підвестися і ударив у відповідь. Потім удари з різних боків посипалися градом, і я знепритомнів. Коли отямився, виявив, що мобільний телефон і гаманець цілі й на місці, отож на пограбування це не схоже, — розповідає директор ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» Віктор Слободянюк. — Уважаю те, що сталося, логічним продовженням невдалих спроб налагодити діалог з головою обласної державної адміністрації Миколою Костяком. Три місяці поспіль я домагався можливості потрапити до нього на прийом і як керівник стратегічного для України підприємства, і як приватна особа. Однак Микола Михайлович так жодного разу мене і не прийняв. Коли мені дали три хвилини виступити на сесії облради, я з трибуни про це згадав, але присутній у залі голова ОДА ніяк на мої слова не відреагував — тільки промовчав.
Директор машинобудівного заводу заявив про напад у міліцію. Після огляду місця події детективи відшукали поруч із ним будівельні рукавички, забруднені кров’ю — не виключено, що в них був один з нападників. Які-небудь прикмети злочинців потерпілий назвати не може, оскільки після першого удару його очі залило кров’ю з розбитої голови, і він уже нічого не бачив, відмахуючись від кривдників «наосліп». Хоча багато хто з комбайнобудівників упевнений: їх директора мали намір убити і припинили розправу тільки тому, що в сутінках вважали людину, яка знепритомніла, уже мертвою.
«Грошей не дамо»
У Суворівському РВ УМВС Херсона порушили кримінальну справу за статтею КК про хуліганство, однак відкритим залишається питання про причетність або непричетність до злочину одного з держслужбовців Херсонської обласної державної адміністрації. На зв’язок з журналістами цей чиновник не виходить, отож автор цих рядків на прес-конференції попросив прокоментувати ситуацію голову ОДА Миколу Костяка. Втім, він не підтвердив і не спростував скандальну версію.
— Через таке ми відлякуємо інвесторів, — визнав Микола Костяк. — Але тільки слідство і суд можуть назвати людину винною у скоєнні злочину. Якщо мій підлеглий винен — нехай відповідає. А щодо фінансування випуску комбайнів, можу сказати, що нинішньому власникові підприємства на це грошей не дадуть. Він не зумів довести, що зможе розпорядитися ними як належить.
Шоу на прес-конференції
На підставі чого голова Херсонської ОДА дійшов такого висновку, залишається лише здогадуватися. Однак на тій самій прес-конференції журналісти стали очевидцями справжнього шоу — до зали, де тривала зустріч, увірвалися десяток чоловіків і жінок, які від імені працівників машинобудівного заводу почали щиро дякувати Миколі Костяку за допомогу підприємству й обвинувачувати його керівництво... у торгівлі зернозбиральними агрегатами білоруського виробництва. Але репортери одразу взялися розпитувати візитерів, і з’ясувалося, що вони на ХМЗ... давно не працюють, бо звільнені за скороченням штатів. Мотиви їхньої симпатії до голови облдержадміністрації залишилися за кадром, хоча можна припустити, що група підтримки просто сподівалася за допомогою чиновника одержати назад свою роботу. Втім, це й так можливо — у тому разі, якщо нормально почне працювати саме підприємство.