У поле зору учасників дискусії в Мінагрополітики потрапили особисті селянські господарства (ОСГ). Під час прес-конференції «Роль бізнесу та міжнародних неприбуткових організацій в розвитку українського села», власне кажучи, і йшлося про шляхи спільного вирішення проблем таких господарств благодійними організаціями, підприємцями та органами державної влади.

За словами директора Департаменту науково-освітнього забезпечення агропромислового виробництва та розвитку сільських територій Ірини Синявської, наступний рік оголошено роком кооперації. Для України це можливість зробити прорив у національній стратегії розвитку сільських територій. На практиці це можна здійснити, якщо буде об’єднано зусилля держави в особі Мінагрополітики, аграрного бізнесу в особі сільгосптоваровиробників та міжнародних організацій, які ініціюють проекти, спрямовані на збільшення доходів селян, підвищення продуктивності виробництва і розвитку партнерства з метою підтримки дрібних сільгосптоваровиробників.

Адже значна частина продукції тваринництва, насамперед молока і м’яса, плодоовочевої продукції виробляється в особистих селянських господарствах. Зокрема, частка населення, зайнятого вирощуванням плодів та ягід, становить близько 80 відсотків. А обсяги продукції, що надходить від ОСГ на переробку, вражають: близько 80 відсотків по м’ясу великої рогатої худоби, 60 відсотків по молоку. Така діяльність дає змогу більшості сільських жителів отримати певний додатковий, якщо не єдиний дохід. Але дрібнотоварна структура виробництва, низький рівень технології мало сприяють підвищенню прибутків і негативно впливають на якість продукції. Розв’язати ці проблеми — непросте завдання. Але його вирішення також лежить і у площині інтересів Міністерства  аграрної політики та продовольства, очільники якого заявляли про необхідність зростити кількість виробленого молока та забезпечити внутрішні потреби у цьому стратегічному продукті.

«Загалом на розвиток молочного господарства наступного року буде спрямовано понад два мільярди  гривень. Завдання Мінагрополітики — зробити цю справу на всіх рівнях і у всіх формах більш привабливою і менш трудомісткою», — обіцяють чиновники від АПК.

Бізнес також зацікавлений у кінцевому результаті. Так, за фінансової допомоги однієї з іноземних компаній, що контролює кілька молокопереробних підприємств в Україні, вже відкрито 24 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. 

Загальний обсяг інвестицій (включаючи навчальну ферму, що створюється на Дніпропетровщині) сягнув 31,1 мільйона гривень. Уже 2 359 індивідуальних господарств здають молоко в кооперативи. А 30 відсотків сировини, що надходить на переробне підприємство компанії на Херсонщині, — саме з таких кооперативів.