На Херсонщині з її безліччю річок, озер і сотнями кілометрів морського узбережжя не рибалить тільки ледачий. Однак навіть у сезон штормів необережні до нерозсудливості рибалки-любителі виходять на воду в суденцях без моторів, засобів екстреного зв’язку з берегом і навіть без рятувальних жилетів, перетворюючи виловлювання пари «хвостів» на юшку на експеримент із виживання. 

Днями під час такого імпровізованого «експерименту» пропали безвісти двоє жителів села Стара Збур’ївка Голопристанського району: чоловіки вийшли порибалити у весловому дерев’яному човні, а надвечір його знайшли в лимані Збур’ївський Кут, він перекинувся. Поруч плавала куртка одного з пасажирів — очевидно, він скинув її, намагаючись доплисти до суходолу. Однак нині вода така холодна, що навіть декількох хвилин перебування в ній вистачить для загибелі від переохолодження. Тому жодних ілюзій щодо долі селян влада не має і вже вислала водолазів для пошуку тіл.

За даними управління МНС Херсонщини, лише нинішнього року на території області потонули понад півсотні рибалок і відпочивальників, а ще вісьмох дітей і дорослих удалося врятувати. На одного врятованого припадає понад шість загиблих. Співвідношення живих і мертвих, звичайно, не на користь співробітників МНС, і на те є свої причини. Оснащених необхідною технікою рятувальних станцій на морських курортах й у «прісноводних» зонах відпочинку в області практично не залишилося — їх замінили «постами».

Місію колишніх рятувальників тепер виконують ті самі підрозділи МНС України. Однак далеко не кожне районне управління цього відомства в нас має хоча б моторного човна, не кажучи вже про таку «розкіш», як швидкісний катер, який дає змогу вмить дістатися до того місця, де стався нещасний випадок, і без зволікання розпочати пошуки потопельника або потопельників. Але ж у такій ситуації навіть хвилина зволікання — це питання життя і смерті. Про «ахове» становище з порятунком людей на воді і херсонські ЗМІ, і влада кажуть не перший рік, однак ситуація не змінюється. З інтервалом у рік-два змінюються лише керівники регіонального управління МНС.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.