Обласна станція переливання крові Херсона практично перестала приймати донорів «з вулиці». Якщо раніше не дуже заможні городяни могли заробити — зайти сюди та здати дозу в 450 мілілітрів крові за 75 гривень, то тепер медики погоджуються їх прийняти тільки в крайньому разі. Коли терміново потрібна кров певної групи й резус-фактора.
— Епідемічна ситуація на півдні України складна — через великий ризик зараження на ВІЛ-інфекцію, сифіліс, гепатит кров доводиться тестувати і витримувати в карантині. А на таку перевірку й всі карантинні процедури йде 180 днів і приблизно п’ятсот гривень, — розповідає виконувач обов’язків головного лікаря обласної станції переливання крові Херсона Володимир Нечай. — Ми просто не можемо дозволити собі співробітництво з «сумнівними» донорами, які не піклуються про своє здоров’я, а на пункти здавання крові приходять просто тому, що виникла потреба у грошах. Тож у місті створили власний банк даних на постійних, добре перевірених донорів, яких у ньому налічується понад тисячу чоловік.
Тепер щоранку на станції переливання вивчають заявки медичних установ, і залежно від попиту телефоном викликають донорів на здавання необхідної кількості крові певної групи. Щодня тут приймають від 40 до 60 донорів.