Верховна Рада минулого тижня ухвалила законопроект «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо заборони на відчуження та зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення».
Отож документом до 1 січня 2013 року забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств.
Також до цієї дати не допускається:
а) купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;
б) купівля-продаж або відчуження в інший спосіб ділянок і зміна цільового призначення (використання) наділів, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну ділянки на іншу відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.
А купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами «а» та «б», запроваджується за умови набрання чинності закону України про ринок земель, але не раніше 1 січня 2013 року.
Обґрунтовуючи необхідність прийняття зазначеного законопроекту, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік зазначив: «Закон України «Про Державний земельний кадастр» та нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» наберуть чинності у 2013 році... Більше того, виходячи з норм Регламенту, прийнятий в першому читанні за основу проект закону про ринок земель до 1 січня 2012 року не може бути доопрацьований і прийнятий в цілому як закон». Але, за словами Григорія Калетніка, «з 1 січня виникне питання визначення на законодавчому рівні конкретної дати зняття мораторію». Її відсутність «у сучасних умовах існування різних технологій і схем неодмінно призведе до різного роду маніпуляцій та довільних тлумачень». Тому, задля уникнення різночитань, «момент зняття мораторію доцільно установити в прив’язці не до строку набрання чинності законами про ринок земель та про Державний земельний кадастр, а до конкретної дати»...
Парламент також ухвалив ще один документ, що стосується земельних відносин. У другому читанні та в цілому прийнято законопроект, за яким не можна віддати землю в заставу без присвоєння кадастрового номера. Наявність такого номера є також необхідною умовою укладання угоди про іпотеку. Зроблено це, щоб захистити передусім банківські установи від протиправних дій. Адже один з найпоширеніших нині ризиків із земельними ресурсами в банківському секторі — передача у заставу позичальниками земельних ділянок, які не наділені правом власності або користування. Також чимало випадків, коли оформляється кредит на наділ, якого не існує в натурі.
З документами знайомилася Галина КВІТКА.