Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки Максим Луцький переконаний, що саме держава має підтримувати свої університети та заохочувати студентів здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра в Україні. Парламентарій, зокрема, опікується підготовкою льотного персоналу, тож не без його сприяння нещодавно вперше за всю історію незалежної України питання підготовки пілотів було розглянуто на рівні Кабінету Міністрів.

— Уперше за останні 20 років проблема набула належної ваги. Я вдячний уряду за таку увагу до сфери авіації не на словах, а на ділі, — підкреслив М. Луцький.

Як результат, Кабмін уперше виділив 30 мільйонів гривень на придбання сучасної авіаційної техніки. Цю надприємну новину учасникам науково-практичного семінару «Відновлення та розвиток авіаційної інфраструктури області в рамках виконання програми «Центральний регіон-2015» М. Луцький озвучив, перебуваючи в Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету.

Цільові державні інвестиції в освіту дозволять, з одного боку, значно поліпшити матеріально-технічну базу вищого навчального закладу, а з другого — підняти його престиж.

Це логічне продовження тієї спільної роботи, яку науковці, підприємці та влада проводять останні півтора року, адже авіаційна галузь належить до стратегічно важливого сектору економіки області, переконаний голова облдержадміністрації Сергій Ларін. Раніше він неодноразово наголошував, що потужні інвестиції прийдуть у регіон виключно за умови забезпечення постійного повітряного сполучення Кіровоградщини зі світом. Тож стратегічне завдання, вважає керівник області, — докладати максимум зусиль, щоб повернути Кіровограду статус справжнього авіаційного центру України.

— Уже багато зроблено, щоб досягти цієї мети. Минуло більше року від того моменту, як за участі Президента Віктора Януковича в Кіровограді відкрили міжнародний термінал. Навесні відбулося об’єднання Державної льотної академії України з Національним авіаційним університетом. А нещодавно тут відкрито, напевно, один із кращих — і, головне, перший в Україні, — технічний центр. Він обслуговуватиме літаки різного класу вітчизняних і зарубіжних компаній. Це потужні практичні кроки в напрямі відновлення авіаційної інфраструктури Кіровоградщини.

Завданням номер один нинішня влада бачить сертифікацію аеродрому в обласному центрі та створення повноцінного парку сучасної авіаційної техніки. І, звісно ж, забезпечення регулярних авіаційних перевезень. Це неодмінні складові, що працюватимуть на економічний розвиток та зростання іміджу області. В цьому контексті відновлення авіаційної інфраструктури — часом витребуваний крок, погодилися учасниками семінару.

За словами М. Луцького, Прем’єр-міністр України дав доручення протягом найближчих двох-трьох років забезпечити пілотами всі національні авіалінії, а також посилити співпрацю у цьому напрямі з міжнародними авіалініями, авіакомпаніями різних країн.