Держбюджет на 2012 рік передбачає скасування пільг для народних депутатів та збільшення виплат соціально незахищеним громадянам. Про це заявив народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Владислав Лук’янов (на знімку). «Досить тривалий час різні політичні сили казали — «ми скасуємо депутатські пільги», але щоразу знаходились причини, щоб це питання не було вирішене», — зазначив він та додав, що наступним кроком буде обрізання пільг для інших чиновників.

Що стосується фінансування пільг та виплат соціально незахищеним громадянам, то В. Лук’янов звернув увагу на те, що особливістю держбюджету на 2012 рік є підписання між Кабміном та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль», Українською спілкою ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів меморандумів про взаємодію і співробітництво щодо поліпшення соціального захисту чорнобильців та ветеранів війни. Зокрема, для інвалідів-чорнобильців І групи встановлено виплату 5439 гривень 52 копійки, а для інвалідів ІІ групи — 5128 гривень 73 копійки, що вдвічі більше порівняно з поточними виплатами.

 

А от експерт Олег Соскін, оцінюючи бюджет-2012, зазначив, що його прихований дефіцит становить понад 98 мільярдів гривень. Він пояснив, що оскільки в бюджеті наступного року передбачені запозичення на рівні 98 мільярдів гривень, то це і є прихований дефіцит бюджету. При цьому він наголосив, що й існуючий держборг України у понад 400 мільярдів гривень є критичним для української економіки.

Попри це, фінансовий аналітик Ерік Найман вважає, що впродовж найближчих двох років передумов для дефолту немає. Він нагадав, що останнім часом значна сума бюджетних видатків спрямовувалася на проведення Євро-2012, тож після його завершення більше коштів буде перенаправлено на нові інвестиційні проекти. Але якщо світові фінансові ринки будуть закриті для України через світову економічну кризу, то ці кошти можна буде спрямувати на погашення держборгу. «Тому я не очікую дефолту України чи навіть його ознак ані в 2012, ані в 2013 році», — сказав він під час прес-конференції в агенції «Українські національні новини».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.