Наступний, 2012, рік може стати ще менш успішним в інвестиційному плані, ніж 2011-й, а однією з причин розвитку такої негативної тенденції є парламентські вибори.

Таку думку під час прес-конференції в агенції «Українські національні новини» висловила народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна (на знімку праворуч). Крім того, вона зазначила, що й з приходом нового парламенту, який, можливо, буде здатен через законодавчі ініціативи вплинути на поліпшення інвестиційного клімату, зміни відразу не настануть. «Поки розкачаються, вже й рік закінчиться», — зазначила народний депутат.

Схожу думку висловив і голова Комітету економістів України Андрій Новак (на знімку ліворуч), котрий повідомив, що рівень припливу прямих іноземних інвестицій в Україну у 2011 році впав до рівня кризового періоду 2008 року. На його думку, «у 2011 році інвестиційний клімат в Україні став ще гіршим, ніж у 2009-му». Зокрема, він повідомив, що обсяг прямих іноземних інвестицій за підсумками 2011 року не перевищить 5 мільярдів доларів, тоді як у 2010 році спостерігалося деяке покращення — тоді обсяг інвестицій сягнув понад 6 мільярдів доларів. Оцінюючи інвестиційну привабливість галузей економіки, експерт зазначив, що рівень рентабельності видобувної промисловості, вантажного автомобілебудування, виробництва електроенергії та електронного і оптичного обладнання перевищує мінімальний поріг прибутковості у п’ять відсотків, тож вони є інвестиційно-привабливими галузями. А от переробна промисловість та аграрний сектор інвесторів поки що не приваблюють, оскільки рентабельність цих галузей не вища трьох відсотків.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.