Тепер розбирається міліція

Між державними лісовими господарствами країни, схоже, починається досить запекла конкурентна боротьба за ринок збуту новорічних ялинок. У хід при цьому йдуть не «найчистіші» прийоми. Скажімо, під час перевірки ялинкових базарів Херсона співробітники обласного управління лісового господарства виявили велику партію сосонок, доставлених з Миколаївської області. В «імпорті» не було б нічого поганого, якби не той факт, що в товарно-транспортних накладних на товар значилося: відпускна вартість молодих дерев — 7 гривень за штуку!

«Миколаївська область межує з Херсонської, але в нас відпускна ціна живих сосонок «стартує» від 52 гривень. Отже, і в сусідів дерева не можуть коштувати майже у вісім разів дешевше — це або демпінгова хитрість з метою захоплення ринку, або спроба ухиляння від податків», — зазначає начальник управління лісового й мисливського господарства Херсонщини Віктор Тищенко.

Наразі з постачальниками наддешевих сосен розбирається міліція. Однак під час рейдів ялинковими базарами Херсона охоронці порядку відзначили й інше явище, що не менш насторожує. Чипи з інформацією про те, де зрубана ялинка або сосна, повинні фіксуватися на стовбурі дерева з «перехлесненням» на гілку, щоб їх неможливо було зняти, не пошкодивши пластикового кріплення. Натомість у багатьох випадках вони висіли на гілках як попало — на зразок новорічних іграшок. Або взагалі були звалені пригорщею на землі поряд з деревами, що продаються, — до того ж комерсанти говорили співробітникам УМВС області, що чипи в лісництвах деяких сусідніх областей їм так і віддавали. Їхню версію знову-таки доведеться перевіряти у лісгоспах-постачальниках сосонок. І якщо вона підтвердиться, комусь із директорів цих підприємств і лісничих зимові свята доведеться зустрічати не за багато накритим столом, а в значно менш приємному місці — кабінеті слідчого.