Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вручив премії та відзнаки українського парламенту за внесок у розвиток місцевого самоврядування молодим політикам, переможцям парламентського конкурсу.
Звертаючись до нагороджених, В. Литвин відзначив, що йому приємно бачити у вищому законодавчому органі держави нові молоді обличчя, адже часто політики самі присвоюють собі право називатися «новими обличчями», хоча вже обіймали багато посад. І побажав переможцям конкурсу стати депутатами різних рівнів.
Характеризуючи сучасну політичну ситуацію в державі, глава парламенту назвав однією з причин того, що ми живемо в «розхристаному стані», недосконалість виборчого закону, зокрема, те, що вибори стали відбуватися за суто пропорційною виборчою системою, а депутати перестали нести відповідальність перед людьми, котрі їх обрали. На думку В. Литвина, наша країна ще перебуває на перехідному етапі свого розвитку, а тому потрібні люди, які спроможні не лише руйнувати стару систему, а й будувати, творити нову. Тоді відбудуться й очікувані позитивні зміни. Голова Верховної Ради заявив, що не сприймає виборчу систему за закритими партійними списками, бо вона ставить інтереси політиків вище за інтереси країни. Повинно бути навпаки: на першому місці, «попереду воза» — інтереси людей, держави. Тому, на переконання В. Литвина, на наступних парламентських виборах має бути змішана виборча система, а вже на парламентських виборах 2017 року має повернутися мажоритарна виборча система, хоча кожна виборча система має свої переваги і вади. Водночас глава парламенту застеріг: «Я не хотів би, щоб у наступній Верховній Раді були депутати двох сортів: одні дивилися б на партійного лідера, а інші — на свої округи. Бо треба відповідати за увесь стан справ у країні, у тому числі й за проблеми в судовій системі, виконавчій гілці влади. Бо для людей влада — це єдине ціле».
А в питаннях формалізації стосунків України з Європейським Союзом та щодо ціни на російський газ влада, політики мають виробити також спільну конструктивну позицію.
В. Литвин зауважив: те, що нинішні ціни на газ для України — це зашморг, очевидно для всіх. Україна платить за газ щомісяця мільярд доларів, а збирає за його транспортування — 500 мільйонів, тож іще 500 мільйонів щоразу треба десь знайти. А ці кошти могли піти на соціальні програми, на виплати людям. Але в політиків суперечливі погляди на це: одні кажуть, що все нормально, що це — справедлива європейська ціна на газ, а інші, що країна не витримає такого навантаження. Якби українські політики змогли виробити єдину позицію щодо ціни на газ, то, на переконання В. Литвина, швидше просувалися б і перемовини із Росією.
Вітаючи молодих політиків із нагородами та наступаючим Новим роком, Голова Верховної Ради побажав їм не йти за натовпом, завжди мати власну думку, вміти її обстоювати й навчитися поважати один одного.
Нагороду з рук Голови Верховної Ради України Володимира Литвина отримує депутат Житомирської обласної ради Олександр Присяжнюк.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.