Показники бюджету на наступний рік обумовлені складною економічною ситуацією в Україні та світі. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи на запитання телеканала «Рада», — повідомила прес-служба парламенту.

За словами В. Литвина, наша країна тривалий час живе «за надзвичайних умов, по суті справи, в режимі воєнного часу». Україна, зазначив Голова Верховної Ради, є країною з експортоорієнтованою економікою, і 60 відсотків приросту ВВП відбувається за рахунок експорту, 40 відсотків якого становить продукція первинної обробки, насамперед метал і хімія. «А оскільки нині сповільнюється світовий і європейський розвиток, ринки падають, попит на українську продукцію зменшується, і це позначається на бюджеті», — сказав він.

Глава парламенту зазначив, що з огляду на «песимістичні оцінки» міжнародних валютних організацій Кабінет Міністрів України зменшив прогноз зростання ВВП, охарактеризувавши цей показник як «жорсткий і реальний».

Видатки бюджету, сказав В. Литвин, також «надзвичайно жорсткі», що пояснюється насамперед високою ціною на газ, яка сьогодні становить 416 доларів за 1 тис. кубометрів, тоді як для європейських країн ціна нижча. «Понад те, нині є прогнози, що ціна може становити понад 450 доларів», — зазначив він. Тому, за словами керівника парламенту, особливо складним буде перший квартал наступного року, оскільки у зимовий період споживання газу зростає.

Водночас, на переконання В. Литвина, нинішня ситуація повинна сприяти перегляду питомої ваги газу в енергобалансі країни. Газ, за його словами, становить у ньому 40 відсотків, тоді як у європейських країнах цей показник удвічі менший. До того ж доля відновлювальних джерел енергії в енергобалансі країн ЄС — 10 відсотків, а в нашій країні їхня доля мізерна.

Глава парламенту підкреслив також, що видатки на фінансування захищених статей бюджету, на соціальні видатки є більшими, ніж у 2011 році. Крім того, за оптимістичними прогнозами, наступного року буде меншою інфляція. «За українських умов гарних бюджетів не буває. У нас бюджети бувають погані і дуже погані», — сказав В. Литвин, додавши, що «за моєї пам’яті задоволення від кошторису, який ми приймали, не було жодного разу». Підсумовуючи, В. Литвин заявив, що, попри всі проблемні моменти, «цей бюджет потрібно було приймати».

Водночас Голова Верховної Ради вважає правильним рішення про істотне обмеження депутатських пільг законом про Державний бюджет на 2012 рік. 

«Багатьом моїм колегам, які на мітингах і на телебаченні виступали з вимогою скасувати пільги, потрібен був виключно процес. Бо, як правило, ті, хто гучно говорять, у нас в першу чергу стоять за всіма пільгами і виплатами, які отримували депутати», — зазначив він. 

Тому, за словами керівника парламенту, «розуміючи, що прийняти закон з цього приводу буде дуже важко, а то й неможливо, це буде безперервний процес балаканини і розмови». Тож перед остаточним голосуванням за проект бюджету він вніс пропозицію про істотне обмеження пільг і виплат як колишнім, так і чинним народним депутатам.

Голова Верховної Ради нагадав, що колишні народні депутати, згідно із законодавством, протягом року отримували депутатську зарплату, а потім, у разі невлаштування на роботу, — 50 відсотків від неї. «Люди отримували по вісім тисяч гривень, деякі вже майже 20 років, а дехто з них мають величезні статки, володіють бізнесом», — підкреслив він.

З 1 січня наступного року, сказав В. Литвин, народні депутати отримуватимуть лише заробітну плату, а також кошти на проїзд для виконання своїх повноважень у межах бюджету. «Кожному депутату буде визначено, скільки він може подорожувати по Україні, і виключно на підставі відряджень і роботи, а не просто для політичної агітації», — наголосив він.