З березня цього року в Сирії тривають провокаційні вилазки екстремістів, вони ініціюють масові сутички. Лунають вимоги відставки президента Башара Асада та уряду, незважаючи на те, що в країні проводяться реформи — у політичному житті взято курс на багатопартійність, демократичнішими стали умови функціонування ЗМІ, оголошено про проведення виборів до парламенту країни за новим виборчим законом, проведено вибори до місцевих органів влади. Влада ініціювала переговорний процес з опозицією, однак частина опозиціонерів з різних причин категорично відмовляються від встановлення мирного діалогу.

Наші народні обранці стурбовані ситуацією, яка склалася навколо Сирії. Тому днями представники депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Сирійською Арабською Республікою побували в посольстві Сирії на зустрічі з послом Мохаммедом Саїдом Акилем, щоб особисто дізнатися про ситуацію в республіці.

Спілкування почалося з не дуже приємних новин. М. С. Акиль повідомив, що 23 грудня в Дамаску стався теракт, в організації якого підозрюють відому «Аль-Каїду». Біля управління держбезпеки й обласного департаменту загальної розвідки терористи підірвали два заміновані автомобілі. За інформацією деяких інтернет-сайтів, уже загинули 44 людини й 166 поранено. Незадовго до цього було зірвано газопровід і нафтопровід. Радикальна опозиція обвинувачує в цьому правлячий режим. Однак ці необґрунтовані обвинувачення спростовуються прагненням і зацікавленістю влади забезпечити стабільність і порядок у країні. Напрошується запитання: навіщо владі в такий спосіб підривати економіку країни? Водночас міжнародні засоби масової інформації поширюють недостовірну інформацію. За словами посла, усе робиться, щоб повторити сценарій, який використали в Лівії. Однак більшість людей підтримують владу, і це продемонстрували нещодавні вибори в місцеві органи самоврядування.

Як зазначив М. С. Акиль, президент пішов назустріч опозиції, ініціює діалог з нею. У країні проводиться активна соціальна політика: підвищено зарплату на 33 відсотки, знижено вартість мазуту (основне пальне в Сирії) на 25 відсотків. Готується нова Конституція країни, у якій буде відображено всі демократичні перетворення, проведені президентом Б. Асадом.

Також посол розповів, що представники влади підписали протокол з Лігою арабських держав, згідно з яким Сирія може прийняти спостерігачів від ЛАД, які зможуть переконатися, що республіка справді намагається мирним шляхом урегулювати кризу й припинити кровопролиття. «Частина з них уже приїхали й проведуть у Сирії місяць. Якщо цього буде недостатньо, то термін можуть продовжити. Чим це закінчиться, ми не знаємо. У підписанні цього договору нас підтримала Росія», — підкреслив М. С. Акиль. Посол висловив подяку комуністам України за інформаційну підтримку. «Практично щодня на вашому сайті публікують інформацію про Сирію. Хотілося б, щоб якнайбільше людей дізналися правду про те, що відбувається в Сирії», — сказав він.

Народний депутат Алла Александровська (фракція КПУ) вважає, що кожний теракт необхідно обов’язково розслідувати, злочинців мають покарати. Дуже важливе отримання міжнародною громадськістю достовірної інформації про перетворення в Сирії, про проведені президентом і урядом реформи. У Сирії досить розгалужена мережа інформаційних агентств. Потрібно регулярно виставляти правдиву інформацію на сайти, а недостовірну — вчасно спростовувати.

Народний депутат Євген Царьков (фракція КПУ) також вважає, що дуже важливим є своєчасне інформування громадськості про ситуацію в Сирії, про проведені реформи, про стан економіки країни.

Народ, за словами А. Александровської, має знати, хто заміряється на їхнє бажання жити мирно. А влада, у свою чергу, зобов’язана забезпечити безпеку й можливість мирного життя.

Народний депутат Василь Грицак (фракція Партія регіонів), який брав участь у зустрічі, повідомив, що непогану перспективу має розвиток взаємовигідних економічних відносин між Україною та Сирією. «Ми маємо технології, фахівців, бажання співпрацювати», — зазначив він. 

Наприкінці лютого депутатська група планує побувати в Сирії й особисто ознайомитися із ситуацією. «Ми прагнемо переконатися в тому, як просуваються реформи, бути свідком того, як до них ставиться народ. Хочемо підтримати їх у прагненні жити мирно й мирним шляхом розв’язувати ті проблеми, які у них є», — сказала А. Александровська.

До речі, у жовтні цього року вона з українськими журналістами побувала в Сирії. «Відвідування школи в Дамаску залишило дуже позитивні враження. Діти були раді нашому спілкуванню з ними, їм відома Україна, — згадує парламентарій. — Щоб наш слід залишив приємні спогади, ми передамо до цієї школи подарунки: баскетбольні та футбольні м’ячі, мультимедійний проектор, а також книжки — фотоальбоми про Київ та Україну».