Перед зимовими святами у наркологів і токсикологів уже стало доброю традицією влаштовувати публічні прийоми для преси. Щоб засоби масової інформації донесли до народу важливе послання: зловживання алкоголем шкодить здоров’ю!

Свою думку з цього «гарячливого» питання висловив учора на прес-конференції в Києві й кандидат медичних наук, лікар-психіатр, нарколог Андрій Карачевський. Лікар попередив про небезпеку алкогольної залежності та розповів про її ознаки. Від цієї недуги, мовляв, ніхто не застрахований.

За словами експерта, все починається з поступової втрати контролю над кількістю випитого. А там недалеко й до звикання. Потім починаються проблеми в родині, на роботі, у взаєминах з людьми. Якщо людина, яка п’є, усвідомлює свою проблему, то часто вдається до «зарікання». Приміром, не пити до Нового року або не більше 150 грамів. «Причому, якщо зарікання вдається не порушувати, отже, алкогольна залежність відсутня», — обнадіює лікар-нарколог Андрій Карачевський.

Якщо ж залежність має місце, під час застіль спостерігаються такі явища, як «випередження кіл і тостів», тобто людина випиває більше чарок, ніж всі інші. Можливі прояви амнезії: випадання з пам’яті певних фрагментів вечірки. Слідом за цим настають «тотальні форми сп’яніння» — людина відчуває, що випила «менше, ніж хотіла, але більше, ніж могла». Ну, а якщо на ранок після бурхливих посиденьок знову тягне до чарки, то це ознака другої стадії алкоголізму. У такому разі нарколог рекомендує цілковито утриматися від спиртного.

Уживання горілки швидше спричиняє розвиток алкоголізму, ніж інші «градусні» напої, запевняє, виходячи зі свого лікарського досвіду, лікар-психіатр. Він переконаний: якщо людина, що вирішує «якщо вже пити, то пити», переходить на міцні алкогольні напої й на традиційну горілку, вона робить вибір на користь слабоумства... Ну, а цінителів тонких ароматів якісних вин, які підтримують культуру пиття і не змішують напої, щоб напитися, ця проблема не торкнеться.