У столиці підвели підсумки конкурсу творчих робіт на тему дотримання прав людини правоохоронцями. Захід проводився у рамках Всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем». Організаторами виступили «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» (УМДПЛ) та міжнародний фонд «Відродження». В акції взяла участь велика кількість людей із різних регіонів країни.

Журі визначило переможців у трьох номінаціях: «Українська міліція — крок у Європу», «Іржа міліцейського мундира» і «Народ та міліція — час порозумітися». Під час заходу присутні змогли побачити фото- та відео роботи, поспілкуватися з їхніми авторами, а також почути відгуки експертів стосовно перспектив такої творчої форми контролю вартових порядку з боку звичайних громадян. «На жаль, проблем вистачає. Наприклад, варто лише витратити 10 хвилин часу і простежити за роботою патрульних, і ви зі стовідсотковою гарантією станете свідком несумлінної роботи чи відвертих порушень з їхнього боку», — прокоментував лауреат конкурсу з Миколаєва Андрій Лохматов.

Організатори заходу запевнили присутніх, що цьогорічний конкурс розпочав традицію проведення подібних творчих змагань. «Нині потрібно всім активним і небайдужим громадянам озброюватись фотоапаратами та відеокамерами й вирушати виховувати працівників міліції», — зазначили під час нагородження правозахисники.

На жаль, ситуація з дотриманням прав людини в країні щороку погіршується. За інформацією правозахисників, у 2011 році від насильства в міліції постраждав майже мільйон українців. 

За 9 місяців цього року зафіксовано щонайменше 34 летальні випадки, які сталися із громадянами під час їх перебування під юрисдикцією органів внутрішніх справ. Утім, українці намагаються обстоювати свої права. Одні люди беруть у руки відеокамери, щоб фіксувати злочини правоохоронців і робити ці порушення публічними, другі завалюють скаргами державні органи, треті вивчають закони й вирушають інспектувати роботу вартових порядку. Саме такою роботою упродовж двох тижнів займалися волонтери Асоціації українських моніторів дотримання прав людини.

— На жаль, висновки невтішні. Адже міліція не готова до громадського контролю за її діяльністю. Нині склалася ситуація, коли правоохоронці закликають громадян до співпраці, але водночас категорично не сприймають будь-яких форм контролю суспільства над собою. Принаймні про це свідчать результати моніторингу діяльності органів внутрішніх справ протягом 2011 року, — зазначив нещодавно під час «круглого столу» на тему «Дотримання прав людини міліцією: оцінка правозахисників» в Укрінформі член правління асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв.

В. Батчаєв оприлюднив пропозиції, які, на його думку, дадуть змогу за допомогою громадськості зробити діяльність МВС більш відкритою, а відтак ефективнішою, з точки зору служіння інтересам суспільства. Зокрема, цьому сприятиме відновлення повністю заблокованої у 2010-му році роботи мобільних груп за участі громадськості з перевірки діяльності райвідділів міліції. «У вересні 2011 р. МВС створило при обласних управліннях громадські ради, проте вони були сформовані переважно з лояльних до міліції представників бізнес-структур та працівників ЗМІ. Такий недемократичний та протиправний крок зустрів осуд із боку інститутів громадянського суспільства», — сказав правозахисник.

Фото надав голова правління Асоціації УМДПЛ Олег Мартиненко.

Під час нагородження усі присутні мали змогу побачити фото- та відеороботи переможців конкурсу.