Біля прохідної колишньої цегельні в селі Слобідка Оленівська Кам’янець-Подільського району, що на Хмельниччині, нещодавно зійшлася обурена громада (на знімку). На цей сход людей привела надзвичайна подія: у приміщенні без жодних дозволів почало незаконно працювати нове виробництво. «Воно дуже шкідливе», — заявляють селяни.

 

— У Дунаївцях проти цього заводу люди борються, ми самі бачили, як вони на трасі під машини лягали, — нарікала Валентина Чечетова.

— Уже кілька днів через ці викиди маємо важкі розлади здоров’я. У односельчан нудота, блювання. Чому ніхто не інформував громаду, не провели громадських слухань? Хто б погодився терпіти таку наругу над своїм здоров’ям? — запитувала Світлана Яблонська.

Медпрацівник Світлана Чечетова перед усім селом засвідчила: після того, як кілька ночей поспіль завод працював, у працівників медпункту побільшало викликів, особливо до людей, котрі мають серцево-судинні хвороби. У декого з пацієнтів сталися гіпертонічні кризи. А більшість селян скаржилися на важкий головний біль, нудоту, пирхоту в горлі. Вона поінформувала: при виробництві пінопласту є викиди шкідливої речовини стиролу, що спричиняє ускладнення. А довготривалий вплив виробництва ще негативніший, наголосила вона.

— Ми не дамо їм тут працювати, — заявили селяни. — Перекопаємо дорогу, не пустимо ні з території, ні на територію... Хай краще відновить роботу цегельня! Он возимо цеглу із сусідніх районів!

Як з’ясувалося, цегельний цех кілька років тому припинив роботу, робітники, в тому числі й зі Слобідки-Оленівської досі не отримали зарплату. Підприємство заборгувало й перед сільським бюджетом, кажуть депутати місцевої ради. Вони припускають: щоб виправити ситуацію, власник Володимир Мужило (людина в краї відома, обирався депутатом) вирішив здати в оренду приміщення цегельні. У договорі йдеться: «під складування продукції».

Тим часом замість складу запрацював цех із виробництва пінопласту. «Це з тих обрізків, які сюди перевезли з Дунаївців», — розповідають селяни. Дехто з них отримав тут робоче місце, але громада тому не рада. Мешканці Слобідки вважають, що їх хочуть нахабно обкрутити круг пальця, і вже звернулися з листами до районної державної адміністрації, районної ради, санітарного лікаря району.

— Лист громади в районну раду надійшов восьмого грудня, — підтвердив Іван Романчук. — Ми не усунулися, а працюємо разом з РДА, створено тимчасову комісію, поінформовано обласну владу. Наша позиція така: цього виробництва в нас не може бути.

На одному з економічних форумів американський експерт Расті Брукс порадив владі міста та району надавати дозволи на розташування в краї лише «красивої» промисловості, з огляду на те що край туристичний, у ньому є два національні заповідники — історико-архітектурний та природний.

Принаймні представник товариства запевнив: вивеземо звідси все, але на це нам треба тиждень-два.

Люди намагалися проникнути на територію цеху, щоб на власні очі переконатися, чи є там сировина, робітники, але їм заявили: всі двері замкнено, треба їхати по ключі. Вони начебто зберігаються в однієї з мешканок Слобідки. Та селяни їх не дочекалися...

Їм невтямки: чому дедалі частіше стають можливими отакі хитромудрі оборудки бізнесу, чому він поводиться цинічно й нахабно щодо громади та місцевої влади. «Не інакше, його «кришують», — припускають у Слобідці.

Фото автора.