Маєток Святого Миколая, що в селі Пістині Косівського району, отримав подарунки від Президента України Віктора Януковича. Про них під час першого районного фестивалю новорічно-різдвяної іграшки, що проходив на території маєтку, повідомив голова ОДА Михайло Вишиванюк. 

Першим подарунком став сучасний спортивний майданчик зі штучним покриттям та цукерки для всіх дітей. А другим — розпорядження Кабміну про передачу бюджетних призначень в сумі 2 млн. 285 тис. грн. для розробки проектно-кошторисної документації для будівництва туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая». Проект передбачає будівництво дитячого театру на 300 місць, навчально-оздоровчого комплексу з басейнами, кінноспортивною базою та іподромом, залізничної дороги з казковими станціями, музеїв, містечка майстрів тощо. Окрім того, Святого Миколая планують переселити в кращий будинок, а нинішній віддати під дитячу пошту. Також тут буде пасіка на двісті вуликів (сорок уже є), ставок і підсобне господарство в селі Трач, де для дітей вирощуватимуть органічно чисті продукти харчування. 

Нагадаємо, що славнозвісний прикарпатський маєток Святого Миколая розташований на території Національного природного парку «Гуцульщина», працівники якого опікуються ним як своїм дитям. Чудотворець мешкає у чудовому збудованому у гуцульському стилі дерев’яному будинку. Перший поверх займають кімната новорічно-різдвяної іграшки та кімната природи. Самі ж апартаменти Миколая — на другому поверсі. Чудотворець приймає дітей у своєму робочому кабінеті. Тут він вручає дітям вітальні листівки та подарунки, а непослухам — різочки. Ці різочки діти потім спалюють на Миколаєвому вогнищі. Спалення символізує, що хлопчики і дівчатка щиро розкаялися у своїх провинах і обіцяють позбутися своїх вад.

Особливий трепет у юних відвідувачів викликає опочивальня Чудотворця. Ця кімната й справді має вигляд чарівної — штори з янголятами, снігові візерунки на вікнах, велике дерев’яне ліжко, застелене небесним покривалом, на якому лежать три незвичайні подушечки з різними картинками. Якщо Миколай кладе голову на ту, де вишита церковця, то вночі розмовляє з Богом. Якщо на подушечку, де зображена дитина на колінцях зі складеними ручками, — чує всі дитячі молитви і прохання. А якщо з картинкою, де дитина тримає іграшку, — дізнається про її мрії і просить Бога їх здійснити.

У садибі працює також майстер-клас, де досвідчені фахівці навчають відвідувачів своїми руками виготовляти ялинкові прикраси. Тут можна «проїхатися» казковою станцією. Працівники парку розробили для відвідувачів шість еколого-пізнавальних маршрутів.

— Нині на базах відпочинку та у зелених карпатських садибах відпочиває багато батьків з дітьми, яких, практично, нема чим зайняти. Маєток Святого Миколая дає їм можливість цікаво провести вільний час, — розповідає заступник директора НПП «Гуцульщина» Анастасія Костюк. — Зокрема, діти дуже люблять кататися з Миколаєм на бричці, запряженій гуцульськими кониками.

Є, звичайно, люди, які сумніваються, чи добре, що Миколай став реальною людиною — його можна побачити, до нього доторкнутися, заговорити. Однак рано чи пізно і в Україні Святий Миколай мав спуститися з небес, як це він зробив у інших країнах, переконаний директор парку Василь Пророчук. Тож навіщо їхати за три моря, якщо показати дитині диво можна в Карпатах?

До того ж Святий Миколай — розрада і надія для багатьох дітей. Ідею маєтку підтримує багато людей. Скажімо, один чоловік з Вінниці надіслав свої казки в подарунок дітям. Працівники журналу «Барвінок» — примірники свого видання та календарики, підприємці — солодощі. А одна мешканка Дніпропетровщини написала, що ладна працювати хоч прибиральницею в парку, щоб долучитися до творення див.